Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 -
Heavy rain showers

14 °C

Σήμερα, 29. Μαρτίου 2020

Ένα "νησί" από σκουπίδια καταπίνει τον Ειρηνικό Ωκεανό [ΒΙΝΤΕΟ]Στον Ειρηνικό Ωκεανό υπάρχουν και "ταξιδεύουν" 79.000 τόνοι πλαστικών σε έκταση 1,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αναφέρεται ότι πρόκειται για μια έκταση δύο φορές τη Γαλλία! Πλέον οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι οι ωκεανοί «πνίγονται» από τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού.

Σύμφωνα με τις ερευνητικές ομάδες που εδώ και δύο χρόνια παρακολουθούν την κατάσταση στους ωκεανούς, η μάζα των πλαστικών είναι 16 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Πλέον η επόμενη πρόκληση για τους ειδικούς θα είναι να προσπαθήσουν μέσα στο καλοκαίρι να περιορίσουν τον όγκο και την έκταση των πλαστικών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Συνολικά τα πλαστικά που ξεκινούν σε μέγεθος 5 εκατοστών υπολογίζονται σε 1,8 τρισεκατομμύρια τεμάχια που κινούνται σαν μια μεγάλη μάζα.

Πρόκειται κυρίως για υπολλείμματα από δίχτυα ψαράδων, μπουκάλια, πιάτα, σημαδούρες, σκοινιά ακόμα και καθίσματα τουαλέτας.

«Ασχολούμαι εδώ και καιρό με το θέμα αυτό αλλά ό,τι είδα το τελευταίο διάστημα με απογοήτευσε. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία αναρωτιέσαι πώς έφτασαν στον ωκεανό. Πρέπει να υπάρξει μια διεθνής προσπάθεια ανασχεδιασμού του πώς χρησιμοποιούμε το πλαστικό» δήλωσε ο ωεκανογράφος Λορέν Λεμπρετόν που εργάζεται για την ολλανδική ΜΚΟ Ocean Cleanup.

Τα μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο θαλάσσιων όντων ενώ τα μικρότερα κομμάτια αποτελούν κίνδυνο θάνατο για τα μικρότερα ψάρια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 στη θάλασσα θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια καθώς κάθε χρόνο στους ωκεανούς καταλήγουν 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών που άλλοτε ταξιδεύουν στη θάλασσα και άλλοτε βγαίνουν στις παραλίες.