Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Εμπλοκή» στην Σύνοδο των G7: Δεν συμφωνούν για το εμπόριο και την σχέση με τη Ρωσία



Εμπλοκή που καθυστερεί την έκδοση του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου G7 παρουσιάζεται τις τελευταίες ώρες στην Ταορμίνα της Ιταλίας και για το λόγο αυτό ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η γερμανίδα κεγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα δώσουν συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών, όπως συνηθίζεται.

Δείχνουν να επιβεβαιώνονται, με τον τρόπο αυτό, οι φόβοι για ουσιαστικές αποστάσεις και διαφωνίες με τους υπόλοιπους εταίρους που συμμετέχουν στην σύνοδο της Κάτω Ιταλίας. Πηγές από την γαλλική προεδρία έλεγαν νωρίτερα το Σάββατο πως η ομάδα των χωρών-μελών G7 σημειώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, με έμφαση στον πολυμερή χαρακτήρα των εμπορικών σχέσεων. Η ίδια πηγή, τόνισε ότι υπήρξε κάμψη των αρχικών αμερικανικών θέσεων ουσιαστικής υποστήριξης της εφαρμογής μέτρων εμπορικού προστατευτισμού.

Όμως, οι ηγέτες των χωρών-μελών που συμμετέχουν στην διάσκεψη της G7 δεν έχουν καταλήξει στην φρασεολογία του τελικού ανακοινωθέντος, καθώς από χθες, έχουν διαπιστωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσο στα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου, όσο και της κλιματικής αλλαγής και των σχέσεων με την Ρωσία. 

Το μεσημέρι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε προκειμένου να υπάρχει μία δέσμευση καταπολέμησης του εμπορικού προστατευτισμού στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών μελών G7, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα, σύμφωνα με πηγή της διάσκεψης. Ο Τραμπ έχει προηγούμενα εκφράσει την προτίμηση του στη λήψη μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν συνέπειες (εξαγωγικό εμπορικό έλλειμμα) από την εφαρμογή μέτρων μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής από την μεριά των πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων τους, στην Δύση. Μεταξύ αυτών και η Γερμανία, όπως επίσης και η Κίνα (αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες).

«Ο Τραμπ συμφώνησε ότι η μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν» τόνισε πηγή της G7.

Για την Συμφωνία του Παρισιού, το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης θα αναφέρει ότι οι έξι χώρες υποστηρίζουν την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, θα τονίζεται ότι έχει δοθεί περισσότερος χρόνος στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την αναφερόμενη συμφωνία, σύμφωνα με πηγή της διάσκεψης. Πηγές από την Ουάσινγκτον, ανέφεραν χθες ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του, αναφορικά με την Συμφωνία του Παρισιού, μόλις επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα, από την εννιαήμερη επίσημη περιοδεία του.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν το τελικό ανακοινωθέν θα επαναλαμβάνει την διατύπωση προηγούμενης απειλής για την ενίσχυση των περιοριστικών οικονομικών κι εμπορικών μέτρων κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ μετά το γεύμα, βάσει του προγράμματος που έγινε γνωστό, θα μεταβεί στην στρατιωτική βάση της Σιγκονέλλα, όπου θα μιλήσει μόνον στους αμερικανούς στρατιώτες και στην συνέχεια θα επιβιβασθεί στο προεδρικό αεροσκάφος.