Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Εκλογές στην Αρμενία: Το κυβερνητικό κόμμα προηγείται με 46% στα exit polls



Το κυβερνητικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Αρμενίας φέρεται να προηγείται με 46% των ψήφων στα προγνωστικά έξω από τις κάλπες (exit polls) στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην πρώην σοβιετική αυτή δημοκρατία του Καυκάσου.

Η συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό τον μεγιστάνα επιχειρηματία Γκαγκίκ Τσαρουκιάν συγκεντρώνει το 25%, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγε έξω από τα εκλογικά τμήματα η Ένωση Κοινωνιολόγων της Αρμενίας και η εταιρεία Baltic Surveys/Gallup International.

 
Εκλογές εν μέσω τεταμένης ατμόσφαιρας

Η Αρμενία ψηφίζει σήμερα για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου της, εν μέσω τεταμένης ατμόσφαιρας, με την αναμέτρηση να χαρακτηρίζεται ως μία δοκιμή για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η εκλογική μάχη έχει πολωθεί μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και ενός πρώην κυβερνητικού του συμμάχου, που επαγγέλλεται μία νέα εποχή στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Μάλιστα, η αντιπολίτευση έχει καταγγέλλει σωρεία παρατυπιών στη διαδικασία.

Η μάχη αναμένεται αμφίρροπη, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κυβερνώσα συμμαχία να βρίσκεται αντιμέτωπη σε μία στήθος με στήθος κούρσα με το κόμμα του μεγιστάνα Γκατζίκ Τσαρουκιάν.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 07.00 ώρα Ελλάδος και οι κάλπες για τα 2,9 εκατ. των ψηφοφόρων θα κλείσουν στις 19.00.

Υπό το κράτος των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε στην πολιτική ζωή ο Πρόεδρος Σερζ Σαρκσιάν, που σύμφωνα με τους επικριτές του στόχο έχουν να διαιωνίσουν την παραμονή του στην εξουσία, τούτη τη φορά ο ηγέτης της χώρας θα αναδειχθεί από το Κοινοβούλιο, κι όχι με απ’ ευθείας ψήφο από τον λαό. Πλέον ο ρόλος του Προέδρου πέπρωται να γίνει περισσότερο συμβολικός, καθώς με βάση την μεταρρύθμιση οι εξουσίες θα συγκεντρώνονται ως επί το πλείστον στον πρωθυπουργό.

Ο 62χρονος Σαρκσιάν, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αρμενίας (RPA), ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία από το 2008 κι η δεύτερη θητεία του λήγει τον ερχόμενο χρόνο, αρνείται πως οι μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκε συντάχθηκαν προς οφέλειάν του.
Μολαταύτα, οι αντίπαλοί του υπογραμμίζουν ότι με τις εκλογές υπό αυτό το σύστημα θα παραμείνει στην εξουσία, είτε ως πρωθυπουργός, είτε εγκαταλείποντας την πολιτική μεν, αλλά ασκώντας επιρροή μέσω ενός εκλεκτού του.
Έως το μεσημέρι πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών είχε δεχθεί 320 καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες. Η υπουργός Αρπινέ Χοβχανισιάν κάλεσε δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποφεύγουν να επιδίδονται σε «ψευδείς καταγγελίες».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η αποστολή παρατηρητών της ΕΕ κι η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αρμενία είχαν εκφράσει σε κοινό ανακοινωθέν τους την «ανησυχία τους για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τρομοκράτηση ψηφοφόρων, εξαγορά ψήφων και τη χρήση του κρατικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση ορισμένων κομμάτων».