Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Έκλεισε η συμφωνία Airbus - Ιράν για 100 τζετ



Οριστικοποίησε το Ιράν τη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας θα αγοράσει 100 τζετ της Airbus, τα πρώτα από τα οποία αναμένεται να αποσταλούν στα μέσα Ιανουαρίου, γνωστοποίησε ανώτατος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters.

Η συμφωνία, η οποία είναι ισάξια μοιρασμένη μεταξύ σκαφών στενής και ευρείας ατράκτου, θα υπογραφεί άμεσα, πιθανώς σήμερα ή την Τρίτη, διευκρίνισε ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Υποδομής και Αστικής Ανάπτυξης, Asghar Fakhrieh Kashan.

«Έχουμε οριστικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Airbus και από μέρα σε μέρα θα μπορέσουμε να υπογράψουμε τη συμφωνία στην Τεχεράνη. Περιμένουμε κάποιες τελικές αποσαφηνίσεις και αναμένουμε να υπογράψουμε σήμερα ή αύριο», δήλωσε στο πρακτορείο.

Η Airbus θα προμηθεύσει τη χώρα με τέσσερις τύπους αεροσκαφών, ενώ ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως το Ιράν αφαίρεσε την παραγγελία ενός superjumbo Α380 από το προσχέδιο της συναλλαγής που υπογράφηκε στο Παρίσι τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, η χώρα οριστικοποίησε την περασμένη εβδομάδα μια συμφωνία για 80 τζετ με την Boeing, ενώ έχει φτάσει και σε συμφωνίες με ξένες εταιρίες προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα σύνολο άλλων 77 αεροσκαφών, περιλαμβανομένων 41 της Airbus και 35 της Boeing, πρόσθεσε ο πολιτικός.

Το Ιράν αγοράζει αεροπλάνα για να ανοικοδομήσει τον «γερασμένο» στόλο του εμβληματικού μεταφορέα του, IranAir, στο πλαίσιο της συμφωνίας με μεγάλες δυνάμεις που ήραν τον μεγαλύτερο όγκο των διεθνών κυρώσεων, με αντάλλαγμα η χώρα να περιορίσει τις δραστηριότητές της στα πυρηνικά.

Πάντως, όταν ο αναπληρωτής υπουργός ερωτήθηκε για την πιθανότητα εκτροχιασμού της συμφωνίας με την Airbus, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αποσύρει απαραίτητες πιστοποιήσεις ή επιβάλει νέους φραγμούς στο εμπόριο με το Ιράν, ο Kashan ανέφερε: «Δεν ανησυχούμε, αν και δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε μια τέτοια πιθανότητα».

«Είναι γεγονός πως ο κ. Τραμπ μπορεί να επιβάλει ορισμένες νέες κυρώσεις, αλλά θα θεωρήσουμε πως αυτή είναι παραβίαση της JCPOA (της συμφωνίας για τα πυρηνικά), η οποία επιτρέπει ρητά τη δυνατότητα αγοράς αεροσκαφών και την πώλησή τους από τους κατασκευαστές», συμπλήρωσε.