Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ε.Ε.: Σε χώρες μεσαίου εισοδήματος το 78% της κλιματικής χρηματοδότησης



Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοεί τις χώρες μεσαίου εισοδήματος με το πρόγραμμα κλιματικής βοήθειας της, σύμφωνα με ανάλυση από έναν συνασπισμό αναπτυξιακών και θρησκευτικών φορέων, τη ΜΚΟ ACT Alliance.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η οργάνωση κάλεσε την Ε.Ε. να αναθεωρήσει τη στρατηγική της για τη χρηματοδότηση έργων κατά της κλιματικής αλλαγής, αφού τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. διοχέτευσαν το 78% της χρηματοδότησής τους σε χώρες μεσαίου εισοδήματος, ενώ οι πλέον ευάλωτες, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες έλαβαν μόλις το 19%.

Το Μπαγκλαντές είναι η μόνη «λιγότερο ανεπτυγμένη» χώρα μεταξύ των δέκα πρώτων αποδεκτών της κοινοτικής βοήθειας για το κλίμα, λαμβάνοντας κατά μέσο όρο 74 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η Τουρκία και η Ουκρανία, οι οποίες συνορεύουν με την Ε.Ε., είναι οι δύο μεγαλύτεροι δικαιούχοι, με την Τουρκία να λαμβάνει 667 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Υπάρχει μεγάλη πολιτική βούληση προσέγγισης Τουρκίας και Ε.Ε. Αυτή η συνεργασία σημαίνει ροή κεφαλαίων στην περιοχή. Είναι πολύ λυπηρό γιατί τα κεφάλαια αυτά χρειάζονται περισσότερο στις φτωχότερες χώρες, αλλά δεν φτάνουν εκεί στον ίδιο βαθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ACT Alliance, Ματίας Σέντερμπεργκ.

Η έκθεση συγκέντρωσε λογαριασμούς χρηματοδότησης για έργα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις αναπτυξιακές τράπεζες και το κάθε κράτος μέλος. Η ανάλυση έδειξε ότι η χρηματοδότηση προοριζόταν κυρίως για έργα που στοχεύουν στην άμβλυνση και τη μείωση των δραστηριοτήτων υψηλών εκπομπών, σε αντίθεση με την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις φτωχότερες περιοχές που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή του κλίματος, και αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα όπως η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και η επισιτιστική ανασφάλεια.

«Εάν δεν επενδύσουμε στην κλιματική προσαρμογή στις περιοχές που την χρειάζονται, θα έχουμε περισσότερα προβλήματα στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη συγκρούσεων και μεγάλων καταστροφών, και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μεγάλα κύματα μετανάστευσης», πρόσθεσε ο Σέντερμπεργκ.

Η Ε.Ε. και ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευθεί να συγκεντρώσουν συνολικά 100 δισεκατομμύρια δολάρια κλιματικής βοήθειας ετησίως έως το 2020.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη είναι συλλογικά ο μεγαλύτερος χορηγός τόσο αναπτυξιακής βοήθειας όσο και κλιματικής χρηματοδότησης παγκοσμίως. Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για αναπτυξιακή βοήθεια αλλά λαμβάνει κεφάλαια για να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη ένταξη στην Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι παραπλανητικό να συγκρίνουμε διαφορετικές δραστηριότητες και μηχανισμούς χρηματοδότησης.