Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 -

E.E.: 415 δισ. ευρώ ετησίως το όφελος από την ενιαία ψηφιακή αγοράΗ ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ευρώπη θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ θα διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, αυξάνοντας τα δικαιώματά των ταξιδιωτών και γενικότερα των καταναλωτών. Την επισήμανση αυτή κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έναν απολογισμό πεπραγμένων, αλλά και όσων θα γίνουν τους επόμενους μήνες, ενώ κάλεσε τα κράτη να επιταχύνουν την εξέταση των προτάσεων που βρίσκονται στο «τραπέζι» για την ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς.

Η στρατηγική για την ενιαία ψηφιακή  αγορά προτάθηκε από την Επιτροπή στα τέλη Μαΐου 2015 για την προσαρμογή της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. στην ψηφιακή εποχή - με την κατάργηση των κανονιστικών φραγμών και τη μετάβαση από 28 εθνικές σε μία ενιαία αγορά. Όπως τονίζει, αυτό θα μπορούσε να συνεισφέρει 415 δισ. ευρώ ετησίως στην οικονομία της E.E. και να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τρία χρόνια αργότερα, η στρατηγική έχει ήδη προχωρήσει αρκετά: Έχουν συμφωνηθεί 17 νομοθετικές προτάσεις, ενώ 12 προτάσεις εξακολουθούν να είναι υπό εξέταση. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ολοκληρώσουμε το ρυθμιστικό μας πλαίσιο για τη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, ώστε η αξία της ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων να φτάσει τα 700 δισ. ευρώ έως το 2020, ποσό που αντιπροσωπεύει το 4% της οικονομίας της Ε.Ε.», αναφέρει η Επιτροπή.

Σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών, που απορρέουν από την ενιαία ψηφιακή  αγορά, υπογραμμίζεται ότι φέτος το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν περισσότερα ψηφιακά δικαιώματα από ό,τι στο παρελθόν. Μετά την κατάργηση των τελών περιαγωγής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, οι παραθεριστές μπορούν να ταξιδέψουν με τις διαδικτυακές τους συνδρομές σε τηλεόραση, ταινίες, αθλητικές μεταδόσεις, μουσική ή ηλεκτρονικά βιβλία, χωρίς εμπόδια ούτε αυξήσεις τιμών. Επιπλέον, οι πάντες σε όλη την Ευρώπη μπορούν να απολαμβάνουν κανόνες προστασίας των δεδομένων παγκόσμιας εμβέλειας που εξασφαλίζουν ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν καλύτερο έλεγχο επί των προσωπικών τους δεδομένων.

Οφέλη για τους καταναλωτές

Αναφορικά με τα ψηφιακά δικαιώματα που ισχύουν ήδη σε καθημερινή βάση, η Επιτροπή δίνει έμφαση στα εξής:

* Από τον Ιούνιο του 2017, οι πολίτες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους ενώ ταξιδεύουν στην Ε.Ε., ακριβώς όπως και στη χώρα τους, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Από τη στιγμή που η Ε.Ε. κατήργησε τα τέλη περιαγωγής, έχουν καταναλωθεί πάνω από πέντε φορές περισσότερα δεδομένα και έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερες τηλεφωνικές κλήσεις εντός της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

* Από τον Απρίλιο του 2018, οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτυακού περιεχομένου στις οποίες είναι συνδρομητές στη χώρα καταγωγής τους όταν ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. όπως, μεταξύ άλλων, κινηματογραφικές ταινίες, σειρές και αθλητικές εκπομπές.

* Σύμφωνα με τους νέους κανόνες προστασίας των δεδομένων που έχουν θεσπιστεί σε ολόκληρη την Ε.Ε. από την 25η Μαΐου 2018, οι Ευρωπαίοι μπορούν με ασφάλεια να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα μεταξύ παρόχων υπηρεσιών, όπως το υπολογιστικό νέφος ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο· όλοι έχουν πλέον το δικαίωμα να γνωρίζουν αν τα δεδομένα τους έχουν διαρρεύσει ή παραβιαστεί, ή τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται τα προσωπικά τους δεδομένα. Επιπλέον, με το «δικαίωμα στη λήθη», τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να διαγράφονται κατόπιν αιτήσεως, εφόσον δεν συντρέχουν νόμιμοι λόγοι για τη διατήρησή τους.

* Τέλος, με την εφαρμογή των κανόνων δικτυακής ουδετερότητας από την άνοιξη του 2016, κάθε Ευρωπαίος έχει πρόσβαση σε ανοιχτό διαδίκτυο, με εγγυημένη την ελευθερία τους χωρίς διακρίσεις κατά την επιλογή περιεχομένου, εφαρμογών, υπηρεσιών και πληροφοριών της επιλογής τους.

Νέα ψηφιακά δικαιώματα

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ενώ ορισμένα ψηφιακά δικαιώματα υφίστανται ήδη, προβλέπεται να υπάρξουν ακόμη περισσότερα κατά τους προσεχείς μήνες. Αυτά είναι:

* Από τον Σεπτέμβριο, οι Ευρωπαίοι θα έχουν όλο και περισσότερο το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την οικεία εθνική ηλεκτρονική ταυτοποίηση (eID) σε ολόκληρη την Ε.Ε. για να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες.

* Από τον Δεκέμβριο, όλοι θα επωφελούνται από την ελεύθερη ροή δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα, καθώς θα έχουν πρόσβαση σε καλύτερες και ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων στην Ε.Ε., η οποία έρχεται να συμπληρώσει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν σε ποιο μέρος της Ε.Ε. θα αποθηκεύουν και θα επεξεργάζονται κάθε είδους δεδομένα.

* Από τις 3 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να πραγματοποιούν διασυνοριακές αγορές μέσω του διαδικτύου χωρίς αδικαιολόγητες διακρίσεις, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ε.Ε. Δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν μήπως ένας ιστότοπος τους αποκλείσει ή τους εκτρέψει μόνο και μόνο επειδή οι ίδιοι -ή η πιστωτική τους κάρτα- προέρχονται από διαφορετική χώρα.

* Από το επόμενο έτος, οι πολίτες θα είναι σε θέση να συγκρίνουν ευκολότερα το κόστος παράδοσης δεμάτων και να επωφελούνται από πιο προσιτές τιμές για τη διασυνοριακή παράδοση δεμάτων.  

* Οι συμφωνηθέντες κανόνες για τον φόρο προστιθέμενης αξίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο θα επιτρέψουν στους επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους όσον αφορά τον διασυνοριακό ΦΠΑ σε μία διαδικτυακή πύλη και στη δική τους γλώσσα.

* Με τον πρόσφατα συμφωνηθέντα Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών οι Ευρωπαίοι θα έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών με απλούστερο τρόπο. Θα έχουν επίσης το δικαίωμα να λαμβάνουν δημόσιες προειδοποιήσεις σε κινητά τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι νέοι κανόνες θα εγγυώνται, επίσης, καλύτερη και πιο προσιτή συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ε.Ε.

* Με τους επικαιροποιημένους κανόνες για τα οπτικοακουστικά μέσα οι Ευρωπαίοι θα έχουν το δικαίωμα σε ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον, το οποίο θα τους προστατεύει από την υποκίνηση σε βία, το μίσος, την τρομοκρατία, την παιδική πορνογραφία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Ευκαιρίες και προκλήσεις

«Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας, μεταξύ άλλων με την κατάργηση των τελών περιαγωγής και το ασφαλέστερο επιγραμμικό περιβάλλον, ενώ με την ολοκλήρωση όλων μας των ψηφιακών πρωτοβουλιών θα προσφέρουμε ακόμη περισσότερες θετικές αλλαγές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Μαρίγια Γκάμπριελ.

Από την πλευρά της η επίτροπος Δικαιοσύνης και Καταναλωτών, Βιέρα Γιούροβα, τόνισε ότι «ο ψηφιακός κόσμος προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι με τους σύγχρονους κανόνες προστασίας δεδομένων που θεσπίστηκαν οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των δεδομένων τους όταν ψωνίζουν, κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές τους ηλεκτρονικά ή απλώς σερφάρουν στο διαδίκτυο».