Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Δραματικές ώρες στην Ισπανία - Τι αποφάσισε ο Ραχόι



Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

 

Δείτε Live

«Δεν μας αφήνετε άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε στην διακήρυξη μιας νέας Δημοκρατίας». Αυτό είναι το μήνυμα που είχε στείλει η Καταλονία στη Μαδρίτη… πριν από λίγες μέρες μετά από το δημοψήφισμα που κατέληξε… σε φιάσκο!

Η μοιραία «πρώτη»

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας πραγματοποιήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2017. Το δημοψήφισμα σημαδεύτηκε από απίστευτα περιστατικά βίας, καθώς οι αστυνομικοί με εντολή Ραχόι δεν επέτρεπαν στους Καταλονούς να ψηφίσουν.

Οι εικόνες ήταν σοκαριστικές… Άνθρωποι όλων των ηλικιών γεμάτοι με αίματα στην προσπάθεια τους να ψηφίσουν.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία

Οι κάλπες έκλεισαν και ανακοινώθηκε ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες. Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 7,5 εκατομμύρια.

Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων (176.000) στη διαδικασία, από την οποία απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.

Ειδικότερα, από τα 2,262,424 ψηφοδέλτια που δεν κατασχέθηκαν «ναι» ήταν τα 2,020,144. Τα ψηφοδέλτια του «όχι» ήταν 176,566 ενώ «λευκά» ήταν 45,586. Άκυρα θεωρήθηκαν 20,129 ψηφοδέλτια.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες κόσμου.

Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται στην Ισπανία η χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος του Φρανθίσκο Φράνκο το 1981.

 

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.
Εξετάζεται δίωξη για εξέγερση στον Πουτζδεμόν

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Associated Press, ανώτατοι εισαγγελείς της Ισπανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν ποινική δίωξη για «εξέγερση» στον Καταλανό πρόεδρο, Κάρλες Πουτζδεμόν και το συμβούλιό του. Σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, προβλέπεται 30 χρόνια φυλάκιση ως ανώτατη ποινή.

«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της γενικής εισαγγελίας της Ισπανίας

Έπειτα από τις ανακοινώσεις της Μαδρίτης, η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή «κηδεμονίας» και να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».