Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 -

Δημοσκόπηση: Η Μέι μπορεί να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογέςΤο Κόμμα των Συντηρητικών της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή στις εκλογές της 8ης Ιουνίου, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov που δημοσίευσε η εφημερίδα The Times.

Σε άκρα αντίθεση με μια σειρά δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί της Μέι θα αυξήσουν την πλειοψηφία τους, η ανάπτυξη και χρήση ενός νέου μοντέλου της YouGov ανά εκλογική περιφέρεια δείχνει ότι μπορεί να χάσουν 20 από τις 330 βουλευτικές έδρες που κρατούν και ότι το Κόμμα των Εργατικών μπορεί να κερδίσει σχεδόν 30 έδρες, είπαν οι Τάιμς.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι Συντηρητικοί να βρεθούν με 16 λιγότερες έδρες από την αναγκαία πλειοψηφία των 326 που χρειάζεται για να κυβερνήσουν αυτοτελώς χωρίς τη συμμαχία με άλλα κόμματα, έγραψε η εφημερίδα.

Τον Απρίλιο η Μέι ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδο της χώρας από την ομάδα κρατών (Brexit).

Το προβάδισμα των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις άρχισε να μειώνεται εντυπωσιακά μετά την αποκάλυψη στις 18 Μαΐου του σχεδίου της Μέι να αναγκάσει ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων να αναλάβουν μεγαλύτερη αναλογία του κόστους περίθαλψής των, μία πρόταση που οι αντίπαλοί της ονόμασαν "ο φόρος της άνοιας". Στο ίδιο διάστημα, οι Εργατικοί επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για τις περικοπές αστυνόμευσης που ήρθαν στο προσκήνιο μετά την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ όπου σκοτώθηκαν 22 άτομα.

Έως τώρα ωστόσο, καμία δημοσκόπηση δεν έχει δείξει ότι υπάρχει πιθανότητα να χάσουν οι Συντηρητικοί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.