Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 -

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης ποδοπατείται στην Τουρκία



Οι "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα", επιτέθηκαν στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, μετά την  απόφαση της  δικαιοσύνης  να καταδικάσει  δύο δημοσιογράφους. 

Όπως υπογράμμισε ο Κρίστιαν Μιρ, επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης , οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση θα σκέπτονται στο εξής τρεις φορές προτού αναλάβουν το ρίσκο της δημοσίευσης πολιτικά ανεπιθύμητων ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV), οι χθεσινές καταδικαστικές αποφάσεις κατά των δύο δημοσιογράφων δεν θα πρέπει να μείνουν χωρίς διεθνείς επιπτώσεις. 

"Οι καταδικαστικές αποφάσεις απέδειξαν με δραστικό τρόπο ότι το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης ποδοπατείται στην Τουρκία"
, τόνισε , μεταξύ άλλων, ο Φρανκ Ίμπεραλ, επικεφαλής της DJV σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Δριμεία κριτική προς την Άγκυρα ήρθε και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού .Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον  κάλεσε την τουρκική ηγεσία να υποστηρίξει "τα ανεξάρτητα και ελεύθερα ΜΜΕ", τονίζοντας ότι αυτό συνιστά βασικό συστατικό κάθε δημοκρατικής, ανοικτής κοινωνίας. 

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Κίρμπι κάλεσε εκ μέρους των ΗΠΑ την Τουρκία να τηρεί τις συνταγματικές της δεσμεύσεις απέναντι στις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.

Ο αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ,  Τζαν Ντουντάρ και ο διευθυντής της ίδιας εφημερίδας στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ καταδικάστηκαν σε μια διεθνώς αμφιλεγόμενη δίκη σε ποινές κάθειρξης πέντε ετών και δέκα μηνών και πέντε ετών αντίστοιχα. Το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη έκρινε τους δύο δημοσιογράφους ένοχους με την κατηγορία της δημοσίευσης απόρρητων εγγράφων.