Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Δίκτυο Ρώσων κατασκόπων σε όλη την Ευρώπη – Η «Μαρία Τσάλλα» είναι η πέμπτη που αποκαλύφθηκε..



Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης από «ευαίσθητες» υπηρεσίες της χώρα μας, εκτιμά ότι η τοποθέτηση της 35χρονης «Μαρίας Τσάλλα» στην Αθήνα ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, για «εισχώρηση» πρακτόρων σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το κουβάρι άρχισε να «ξηλώνεται» από τον Ιούνιο του 2022, όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται -σε διάφορες χώρες- πράκτορες «illegals», όπως ήταν και η «Μαρία Τσάλλα».

 Τον Ιούνιο του 2022 εντοπίστηκε πράκτορας στη Χάγη της Ολλανδίας, τον Αύγουστο του 2022 στη Νάπολη της Ιταλίας, τον Οκτώβριο του 2022 στη Νορβηγία και το Δεκέμβριο του 2022 στη Σλοβενία.

Ο τελευταίος «κρίκος» που αποκαλύφθηκε ήταν η 35χρονη Ρωσίδα που είχε εγκατασταθεί στο Παγκράτι, η οποία εξαφανίστηκε -ταξιδεύοντας στη χώρα της- από τον περασμένο Ιανουάριο. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι ακόμα «illegals» μπορεί να έχουν «φυτευτεί» σε ευρωπαϊκές χώρες.

 Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ήθελαν να «κάψουν» τη «Μαρία Τσάλλα», δηλαδή να την καταστήσουν παντελώς ανενεργή (διά παντός) ως πράκτορα. Αυτό επετεύχθη –μεταξύ άλλων- και μέσω της δημοσίευσης της υπόθεσης στα ΜΜΕ. Με τον τρόπο αυτό οι αρμόδιοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι μπλοκάρουν τη δράση της σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., ότι απενεργοποιούν τυχόν «δίκτυο» που μπορεί να είχε αρχίσει να δημιουργεί επί ελληνικού εδάφους (αν είχε προλάβει να κάνει κάτι τέτοιο), ενώ βάζουν οριστικό τέλος στα κατασκοπευτικά της σχέδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν είναι λίγοι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι που «βλέπουν» τα δεδομένα να αλλάζουν στον σκοτεινό κόσμο της κατασκοπείας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θεωρεί ότι για πέντε χρόνια η 35χρονη «Μαρία Τσάλλα» φιλοτεχνούσε το προφίλ της στην Αθήνα. Τα προφίλ της στα social media έπαιξαν και αυτά το ρόλο τους, προκειμένου να δείξει ότι δεν είναι «φυτευτή» αλλά μία επαγγελματίας που έχει παρελθόν.

 Μάλιστα, η φερόμενη ως Ρωσίδα κατάσκοπος σύναψε σχέση με Έλληνα ιδιοκτήτη φροντιστηρίου. Ο ίδιος, όπως και η υπάλληλος που απασχολούσε από τον Δεκέμβρη στο μαγαζί με πλεκτά που είχε ανοίξει το 2020 στην οδό Αρριαννού στο Παγκράτι, δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό για την πραγματική της ταυτότητα.

Η υπάλληλος της 35χρονης φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι στην τελευταία επικοινωνία που είχε μαζί της αναφέρθηκε ότι θα έφευγε για ταξίδι αναψυχής. Η υπάλληλος ήξερε ότι έμενε μόνη της σε διαμέρισμα, ότι αγαπούσε πολύ τις γάτες (μία εξ αυτών την είχε σπίτι της) και ότι μιλούσε καλά αγγλικά, γαλλικά και άλλες γλώσσες.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που φέρονται να τοποθέτησαν τη Ρωσίδα κατάσκοπο στην Αθήνα δεν τη διάλεξαν τυχαία. Την επέλεξε διότι θεώρησε ότι πρόκειται για άτομο με ιδιαίτερες δεξιότητες και ικανότητες, προσαρμοστικότητα, ψυχραιμία αλλά και «δεκτικότητα» στην εκμάθηση.

Στην πολυκατοικία όπου έμενε η «Μαρία Τσάλλα», πάνω από το μαγαζί της, έγραφε το ελληνικό της όνομα. Μία γυναίκα με τα χαρακτηριστικά της 35χρονης φέρεται να είχε «φυτευτεί» και στη Σλοβενία. Η αποκάλυψη της δράσης της εκεί φαίνεται ότι οδήγησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στην απόφαση να αποσύρουν την 35χρονη από την Αθήνα.