Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Διεκδίκηση εισόδου στη Βουλή των Αντιπροσώπων απο Ελληνοαμερικανούς των ΗΠΑ



Την επανεκλογή τους στη Γερουσία των ΗΠΑ επιδιώκουν οι Κώστας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριδα), Τσάρλι Κριστ (Δημοκρατικός της Φλόριδα), Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός του Μέριλαντ) και Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική της Νεβάδα).

Την ψήφο του αμερικανικού εκλογικού σώματος διεκδικεί, επίσης, ο Δημοκρατικός Κρις Πάππας στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χαμσάιρ.

Αντίπαλός του είναι ο αφροαμερικανός Ρεπουμπλικανός Έντι Έντουαρντς. Η μάχη είναι αμφίρροπη, αλλά ο νικητής θα γράψει ιστορία, καθώς – όπως μετέδωσε το NBC – στην 1η περιφέρεια της Πολιτείας θα εκλεγεί είτε ο πρώτος ανοιχτά γκέι ή ο πρώτος αφροαμερικανός βουλευτής.

Reuters

Με ελληνικές ρίζες – σύμφωνα με την ΑΧΕΠΑ – είναι και ο Μάικλ Βαλτζ (Michael Waltz), υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στην 6η Περιφέρεια της Φλόριντα. Έχει ιδιαίτερα υψηλές πιθανότητες καθώς η περιφέρεια εκλέγει συστηματικά ρεπουμπλικανούς, αν και η αντίπαλός του, η Νάνσι Σότενμπεργκ ήταν αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Κλίντον – έχει ισχυρές διασυνδέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Τέλος, την είσοδο στη Γερουσία των ΗΠΑ διεκδικεί η ρεπουμπλικανή Λία Παπαχρήστου – Βούκμιρ (Leah Vukmir) στην Πολιτεία Ουισκόνσιν. Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ποσοστά μεταξύ 41-42%, έναντι 52-53% στη δημοκρατική γερουσιαστή Tammy Baldwin.

Η Λία Βούκμιρ προσπαθώντας να αξιοποιήσει στην εκστρατεία το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει την Πολιτεία πριν από δύο χρόνια, ανέδειξε σε βασικό θέμα της εκστρατείας της το μεταναστατευτικό:

“Είμαι κόρη Ελλήνων μεταναστών και πραγματικά πιστεύω ότι είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος και πρέπει να το διατηρήσουμε τέτοιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται τα κενά στα σύνορά μας”, λέει.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν για την ελληνοαμερικανική κοινότητα οι εκλογές στην Πολιτεία του Νιου Τζέρσι, όπου διεκδικεί επανεκλογή ο φιλέλληνας δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Αν και ο Μενέντεζ έχει προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων, τις τελευταίες ημέρες ο πολυεκατομμυριούχος αντίπαλός του Bob Hugin έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του, ρίχνοντας εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις.

Υπέρ του Μενέντεζ υπάρχει έντονη κινητοποίηση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Στο αγγλόφωνο τμήμα του φύλλου της Greek News, καλούνται οι ομογενείς της Πολιτείας να ψηφίσουν τον Μπομπ Μενέντζεζ, τον οποίο χαρακτηρίζει ως “τον μεγαλύτερο φιλέλληνα που υπήρξε ποτέ στη Γερουσία”!

Πηγή κειμένου: 

newsit.gr