Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα κατά του Μαδούρο



 Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να πλημμυρίσουν σήμερα τους δρόμους της Βενεζουέλας, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και να ζητήσουν εκλογές εδώ και τώρα. Οι διαδηλώσεις, τις οποίες έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν οι ΗΠΑ, πραγματοποιούνται σε μία συμβολική ημέρα για τη χώρα, την 61η επέτειο από την ανατροπή του δικτάτορα στρατηγού Μάρκος Πέρες Χιμένες, ενώ την ίδια ώρα, αντισυγκέντρωση οργανώνει το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες.

Ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος ήταν η σύλληψη μιας ομάδας στρατιωτών οι οποίοι έκλεψαν τη Δευτέρα όπλα και δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο. Οι σημερινές διαδηλώσεις οργανώνονται ενόσω ο Μαδούρο εισέρχεται στη δεύτερη θητεία του στον προεδρικό θώκο μίας χώρας που μαστίζεται από βαθιά οικονομική κρίση, ενώ δεκάδες χώρες αμφισβητούν τη νομιμότητα της προεδρίας του.  Στο πλευρό των διαδηλωτών τάχθηκε ανοιχτά την Τρίτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. «Είμαστε μαζί σας. Στεκόμαστε στο πλευρό σας έως ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία και το πατρογονικό δικαίωμα στην ελευθερία», δήλωσε ο Πενς σε βίντεο το οποίο ανήρτησε στο Twitter.

Ο Μαδούρο από την πλευρά του προανήγγειλε «απόλυτη αναθεώρηση» των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ - Βενεζουέλας. Η Εθνοσυνέλευση ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αλλά έχει παροπλιστεί πολιτικά από το Ανώτατο Δικαστήριο. Εξακολουθεί ωστόσο να αναγνωρίζεται ως νομοθετική εξουσία από την Ουάσιγκτον, πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση.