Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Δεν έχει τέλος η τουρκική επίθεση στο Αφρίν - Εκατοντάδες νεκροί άμαχοι



Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους κούρδους μαχητές συγκλονίζουν σήμερα τα χωριά του Αφρίν, θυλάκου της βορειοδυτικής Συρίας, που σφυροκοπείται από τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις και όπου τραυματίες συνεχίζουν να συρρέουν στα νοσοκομεία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σήμερα στη Μόσχα ότι εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν.

Η Άγκυρα δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει την επίθεσή της, την οποία εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση. Σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την προειδοποίησε εναντίον οποιωνδήποτε βλέψεων για «εισβολή» στη Συρία.

Η Τουρκία εξαπέλυσε αυτή τη νέα επιχείρηση με τη βοήθεια σύρων ανταρτών για να εκδιώξει από τα σύνορά της την κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, αλλά είναι αναπόφευκτος σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Τα τουρκικά αεροπλάνα πετούσαν σήμερα το πρωί πάνω από την πόλη Αφρίν, έκανε γνωστό ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ενώ διευκρίνισε πως οι βομβαρδισμοί των περιχώρων της πόλης έχουν γίνει πιο εντατικοί τις τελευταίες ημέρες.

Οι μάχες διεξάγονται στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της περιφέρειας. Συνοδεύονται από πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα από τις τουρκικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Σφοδρές μάχες σημειώνονται στους τομείς του Τζανταϊρίς και του Ράζο», δύο τοποθεσιών στο βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό Αφρίν, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από τις μάχες στο Αφρίν, περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και βρίσκονται μέσα στα όρια της περιφέρειας ενώ περίπου 1.000 έχουν καταφύγει στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με την Ούρσουλα Μίλερ, αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.