Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δείτε ποιες περιοχές ψήφισαν Τραμπ και ποιες Χίλαρι



«Κόκκινος» βάφτηκε ο χάρτης των ΗΠΑ μετά τις προεδρικές εκλογές που έστεψαν νικητή τον Ρεπουμπλικανό, Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη, οι «μπλε» πολιτείες των Δημοκρατικών και της Χίλαρι Κλίντον μοιάζουν εκτοπισμένες από την ερυθρά λαίλαπα του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει 60.068.552 ψήφους αγγίζοντας το ποσοστό 47.4%.

Παρότι η αντίπαλός του έλαβε 60,464,581ψήφους και  ξεπέρασε το ποσοστό των προτιμήσεων των ψηφοφόρων φτάνοντας το 47.7%, τελικά ηττήθηκε καθώς σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, σημασία έχουν οι εκλέκτορες και όχι οι ψήφοι.

Εφόσον, λοιπόν, απαιτούνται 270 εκλέκτορες για το ανακηρυχθεί νικητής, ο Τραμπ με τους 290 εκλέκτορές του πήρε το «χρυσό εισιτήριο» για την είσοδο στο Λευκό Οίκο, με την Κλίντον να βλέπει τη νίκη να απομακρύνεται αφού κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 228 εκλέκτορες.
Πώς, όμως, διαμορφώθηκε αυτή η «τρελή» κούρσα μέχρι την κορυφή, και πώς αποτυπώθηκε στον χάρτη των ΗΠΑ; Ποιες ήταν οι πολιτείες που ψήφισαν υπέρ της Κλίντον και ποιες υπέρ του Τραμπ;

Όπως ήταν αναμενόμενο, τις αστικές ζώνες «κέρδισε» η πρώην υπουργός Εξωτερικών, ενώ τις επαρχιακές περιοχές ο εκρηκτικός μεγιστάνας. 

Ουάσιγκτον, Καλιφόρνια, Νεβάδα, Νέα Υόρκη πέρασαν στα χέρια της Κλίντον, με κομητείες του Οχάιο, της Πενσιλβάνια να λένε «ναι» στον Τραμπ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ επικράτησε κατά περίπου 26% στις επαρχιακές περιοχές, ενώ η Κλίντον διατήρησε περίπου το ίδιο ποσοστό στις μεγάλες πόλεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η 69χρονη υποψήφια κατάφερε να ξεπεράσει σε ποσοστό ακόμα και τον Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2012, ενώ στην κομητεία Μαϊάμι Ντέιντ της Φλόριντα, όπου το 67% των κατοίκων είναι ισπανόφωνοι, συγκέντρωσε τουλάχιστον 300.000 περισσότερες ψήφους από εκείνες του Τραμπ, αλλά και εκείνες του Ομπάμα στην προηγούμενη εκλογική μάχη.

Την ίδια στιγμή, το 31% των λευκών ανδρών χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά και το 27% μεταξύ των λευκών γυναικών χωρίς πτυχία, καθώς και οι λευκοί ψηφοφόροι, ιδιαίτερα σε αγροτικές ή ημιαστικές ζώνες, ψήφισαν υπέρ του Τραμπ σε ποσοστά ρεκόρ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το δίκτυο ABC ο 71χρονος Ρεπουμπλικανός διασφάλισε την επικράτησή του χάρη σε τρεις πολιτείες-κλειδιά, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσιλβάνια. Το Μίσιγκαν δε, είναι η πρώτη φορά από το 1988 που περνάει σε χέρια Ρεπουμπλικανού, όσο για το Ουισκόνσιν, ο Τραμπ επικράτησε με 27.257 επιπλέον.

Οι 31.000 επιπλέον ψήφοι από υποστηρικτές σε επαρχιακές ζώνες, του επέτρεψαν να αφήσει πίσω του την Κλίντον και να «μαζέψει» δέκα εκλέκτορες. Παράλληλα, οι 20 εκλέκτορες της Πενσιλβάνια αποτέλεσαν «κλειδί» για την νίκη του.