Κυριακή 16 Μαΐου 2021 -
Μέτριο

17 °C

Σήμερα, 16. Μαΐου 2021

Brexit: Σχέδιο αντιμετώπισης και τι ετοιμάζει η ΓαλλίαΆμεση εφαρμογή του «σχεδίου που συνδέεται με ένα Brexit άνευ συμφωνίας» για την αντιμετώπιση του «όλο και λιγότερο απίθανου» ενδεχόμενου μη συντεταγμένης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ.
Μάλιστα από τον Απρίλιο του 2018, είχε ετοιμαστεί το συγκεκριμένο σχέδιο και «περιλαμβάνει νομοθετικά μέτρα που έχουν ως στόχο να προλάβουν τη δημιουργία νομικού κενού και να εγγυηθούν την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των αρμοδίων υπουργών στο Ματινιόν.

Μετά τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση χθες, η Γερουσία πρόκειται να εγκρίνει οριστικά το σχέδιο που προετοιμάζει την Γαλλία για κάθε μορφή που θα μπορούσε να πάρει το Brexit και κυρίως για ένα «σκληρό Brexit», θέτοντας το αναγκαίο νομικό πλαίσιο για την προστασία των Γάλλων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών που ζουν στην Γαλλία, καθώς και για την εφαρμογή μέτρων για την επαναφορά των ελέγχων των προϊόντων στα σύνορα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Φιλίπ ανακοίνωσε επίσης σχέδιο επενδύσεων ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Γαλλίας, ενώ υπό επεξεργασίαν βρίσκεται σχέδιο υποστήριξης του τομέα της αλιείας, ο οποίος θα πληγεί σκληρά σε περίπτωση Brexit άνευ συμφωνίας.