Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυτά είναι τα 50 καλύτερα φαγητά του κόσμου



Έτσι τουλάχιστον ψήφισαν οι αναγνώστες του CNN.com και η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα μας εντυπωσίασαν. Στη λίστα δεν συναντάμε ούτε γκουρμέ δημιουργίες, ούτε κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας, αλλά φαγητά όπως μπέργκερ, πίτσα και πατατάκια. Τις δέκα πάντως πρώτες θέσεις κατέκτησαν πιάτα από χώρες της Ασίας.

 

shutterstock_287793296

10. Massaman κάρι, Ταϊλάνδη
Πικάντικο, γλυκό και αλμυρό ταυτόχρονα, με άρωμα και γεύση καρύδας, θεωρείται ο βασιλιάς των κάρι. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ρύζι.

papia

9. Πάπια Πεκίνου, Κίνα
Αργά ψημένη στο φούρνο, η πάπια Πεκίνου με τη τραγανή και καραμελένια πέτσα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ασιατικά πιάτα. Πολλά τοπικά μάλιστα εστιατόρια σερβίρουν περισσότερη πέτσα απ’ ό,τι κρέας, ενώ τη συνδυάσουν με τηγανήτες, κρεμμύδια και σάλτσα από γλυκά φασόλια.

wagamama ramen

8. Ράμεν, Ιαπωνία
Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρωτόκολλο, όσο πιο γευστικό είναι το ράμεν σου, τόσο πιο δυνατούς ήχους πρέπει να κάνεις όταν το τρως, για να δείξεις τον σεβασμό σου στο σεφ.

dim sum

7. Dim sum, Χονγκ Κονγκ
Αποκλείεται να μην πας στο Χονγκ Κονγκ και να μην δοκιμάσεις το συγκεκριμένο πιάτο. Το λατρεύουν όλοι, από τους τουρίστες και τα παιδιά, μέχρι τους ηλικιωμένους ανθρώπους που ζουν εκεί. Τις περισσότερες φορές σερβίρεται σε μπουκίτσες, οι οποίες είναι άκρως εθιστικές.

shutterstock_401783371

6. Som tam. Ταϊλάνδη
Πρόκειται για μια σαλάτα από παπάγια, σκόρδο, τσίλι, σάλτσα ψαριού, φιστίκια, αποξηραμένες γαρίδες, ντομάτες, χυμό λάιμ και φασόλια.

 

 

 

SONY DSC

5. Pad thai, Ταϊλάνδη
Ήμασταν σίγουροι πως θα συναντήσουμε το συγκεκριμένο πιάτο στη λίστα και ίσως να το περιμέναμε και σε ακόμη υψηλότερη θέση. Σε ποιον άλλωστε δεν αρέσουν τα νουντλς με λαχανικά στο τηγάνι;

shutterstock_158940356

 

4. Tom yam goong, Ταϊλάνδη
Αυτό το ταϊλανδέζικο πικάντικο αριστούργημα περιλαμβάνει γαρίδες, ντομάτες, μανιτάρια, λεμονόχορτο και πλήθος μπαχαρικών, υλικά που το κάνουν ένα από τα αγαπημένα όσων λατρεύουν την ασιατική κουζίνα.

sushi

3. Σούσι, Ιαπωνία
Δεν μπορούμε να πούμε ότι σοκαριστήκαμε… Το νόστιμο φαγητό δεν είναι ανάγκη να είναι και περίπλοκο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για παράδειγμα, ο πολύ απλός συνδυασμός ρυζιού και ωμού ψαριού έχει κάνει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο φανατικούς του θαυμαστές.

shutterstock_321318608

2. Nasi goreng, Ινδονησία
Ο μαγικός συνδυασμός ρυζιού, αβγού και γαρίδας ξαναχτυπά. Το δεύτερο τηγανητό ρύζι της λίστας, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα τοπικά πιάτα.

shutterstock_254977372

1. Rendang, Ινδονησία
Ξεκάθαρος νικητής, αυτό το πιάτο με βοδινό κρέας φαίνεται να έχει πολύ πιστούς θαυμαστές. Το κρέας σιγοβράζει σε γάλα καρύδας και σε ένα μείγμα από λεμονόχορτο, κουρκουμά, σκόρδο, τζίντζερ, τσίλι και πολλά άλλα μπαχαρικά και στη συνέχεια μένει στην κατσαρόλα για μερικές ώρες προκειμένου να γίνει μαλακό και πεντανόστιμο. Συχνά σερβίρεται σε τελετές και σε εκλεκτούς καλεσμένους εκδηλώσεων.

Δείτε την ολοκληρωμένη λίστα εδώ.