Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Να μπει ένα τέλος στη «φαντασίωση» ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ



Να υπάρξει ένα τέλος στη «φαντασίωση» για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί της ένταξης να υπογραφεί με την Άγκυρα μία «Συμφωνία γειτονίας», ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε εφ'όλης της ύλης συνέντευξη του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, επιβεβαιώνοντας έγγραφο που είχε διαρρεύσει στα μέσα της εβδομάδας με τις προτάσεις του ενόψει της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018. 

Η Τουρκία έχει υπερβεί την «κόκκινη γραμμή» εδώ και πολύ καιρό, ανέφερε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, παραπέμποντας στις «βίαιες πρακτικές» της Άγκυρας εναντίον αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, όπως επίσης και στις «προκλήσεις» σε σχέση με προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών σε χώρες-μέλη της ΕΕ ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.  

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς διευκρίνισε στη συνέντευξή του πως η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αυστρία και στην Τουρκία - που έχει οδηγήσει και σε ένα μπλοκάρισμα από μέρους της συνεργασίας στο ΝΑΤΟ - δεν είναι ένα αυστριακό πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα της ΕΕ, ενώ άφησε ανοικτό το ερώτημα εάν μια σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Τουρκία αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές» και πως ακόμη και εάν υπάρχει πίεση, κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει τις θέσεις του.

Σε σχέση με τις προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία (σ.σ. που είχαν ματαιωθεί τις προηγούμενες ημέρες σε μία σειρά αυστριακών πόλεων από τις τοπικές αρχές), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως υπάρχει συμφωνία στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος - από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος - ως προς την απαγόρευσή τους.