Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023 -

Αυστραλία - Τεράστια αμμοθύελλα σκεπάζει τη χώραΣκηνές από χολιγουντιανή ταινία καταστροφής θυμίζουν τα πλάνα μιας τεράστιας αμμοθύελλας που «κατάπιε» μια ολόκληρη πόλη στην Αυστραλία.

 

Το εφιαλτικό μέτωπο της σκόνης προερχόμενο από τις δυτικές ερήμους στο εσωτερικό της Αυστραλίας σκέπασε γύρω στις πέντε το απόγευμα τοπική ώρα τον ουρανό και έκανε μέσα σε λίγα λεπτά τη μέρα νύχτα στην πόλη Μιλντούρα της βορειοδυτικής Βικτώρια, όπως φαίνεται από εικόνες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της πόλης καθηλώθηκαν στο έδαφος για τουλάχιστον τρεις ώρες λόγω της σχεδόν μηδενικής ορατότητας, ενώ εκκενώθηκε ο τερματικός σταθμός λόγω της εισβολής της άμμου. Αυτόπτες μάρτυρες του εντυπωσιακού φαινομένου είπαν ότι «ήταν σαν παχύς τοίχος» και ότι «φάνηκε σαν να καταπίνει την πόλη», όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της πόλης Ζάνγκιε στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Με τις ριπές του ανέμου να φθάνουν 7 μποφόρ και σε κάποια σημεία ακόμη και τα 9 ήταν η χειρότερη αμμοθύελλα εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην πόλη και μια από τις χειρότερες που έζησε τον τελευταίο αιώνα η χώρα. Μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι αμμοθύελλες είναι ασυνήθιστες τον Μάιο στην Αυστραλία κι ότι εμφανίζονται συχνότερα το καλοκαίρι, αλλά απέδωσαν το φαινόμενο στην παρατεταμένη ξηρασία.

Πηγή κειμένου: 

iefimerida.gr