Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αστάνα: Ξεκίνησαν μέσω εκπροσώπησης οι συνομιλίες Άσαντ και ανταρτών



Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα. Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης είναι υπό την αιγίδα Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Euronews που μετέδωσε την είδηση για πρώτη φορά η αντιπολίτευση εκπροσωπείται από Σύρους αντάρτες. Σε προηγούμενες προσπάθειες συμμετείχαν κυρίως εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που ζουν στο εξωτερικό.

Οι αντάρτες διεμήνυσαν πως δεν πρόκειται να έχουν απευθείας συνομιλίες με το καθεστώς Άσαντ. Όπως ισχυρίζονται, η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τα συμφωνηθέντα για την εκεχειρία.

 

Το «παρών» δίνει και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Συριακό Στάφαν ντε Μιστούρα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπούνται από τον πρεσβευτή τους στο Καζακστάν.

Αναλυτές εκτιμούν πως οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια δοκιμασία για τη Μόσχα, η οποία θέλει ένα ενισχυμένο ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η ενίσχυση και η παράταση της κατάπαυσης του πυρός.

Περισσότεροι από 300.000 είναι οι νεκροί και 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα περίπου έξι χρόνια που διαρκεί η συριακή σύγκρουση.