Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Άσαντ: Αν οι Σύροι με θέλουν στην εξουσία, θα είμαι



O Μπασάρ αλ-Ασαντ άφησε ανοιχτό "Παράθυρο" για κατάπαυση του πυρός, αλλα με προϋποθέσεις, δηλώνοντας μάλιστα πως θέλει σε δέκα χρόνια από τώρα να τον θυμούνται ως τον άνθρωπο ο οποίος έσωσε τη Συρία.

Αναπάντητο όμως άφησε το ερώτημα για το αν θα είναι στη θέση αυτή έως τότε.

"Σε δέκα χρόνια, αν μπορώ να σώσω τη Συρία σαν πρόεδρος- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαι ακόμη πρόεδρος σε δέκα χρόνια. Απλά μιλάω για το όραμά μου για τη δεκαετία", είπε σε συνέντευξη στην El Pais. "Αν η Συρία είναι ασφαλής και είμαι εκείνος που έσωσε τη χώρα του. Αυτή είναι η δουλειά μου τώρα. Αυτό είναι το καθήκον μου", συμπλήρωσε. "Αν οι Σύροι με θέλουν στην εξουσία, θα είμαι. Αν δεν με θέλουν, δεν μπορώ να κάνω κάτι, δεν θα μπορώ να βοηθήσω τη χώρα μου οπότε θα πρέπει να φύγω αμέσως", πρόσθεσε ο Ασαντ.

Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα δήλωσε ακόμη ότι είναι "έτοιμος" για κατάπαυση πυρός, αλλά προειδοποίησε ότι αυτή δεν πρέπει να την εκμεταλλευθούν οι "τρομοκράτες"- όπως αποκαλεί το καθεστώς τους αντάρτες- για να ενισχύσουν τις θέσεις τους.

"Το θέμα είναι να εμποδιστούν οι άλλες χώρες, ιδιαίτερα η Τουρκία, να στείλει περισσότερες δυνάμεις, περισσότερους τρομοκράτες ή οποιαδήποτε στήριξη σε αυτούς", σημείωσε ο Σύρος πρόεδρος.

Για μία ακόμη φορά, υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης των Ρώσων και Ιρανών συμμάχων του, στην πρόσφατη προέλαση των καθεστωτικών δυνάμεων. "Σίγουρα χρειαζόμαστε αυτή τη βοήθεια για έναν απλό λόγο. Γιατί περισσότερες από 80 χώρες στηρίζουν αυτούς τους τρομοκράτες με διάφορους τρόπους", πρόσθεσε, αναφέροντας ότι κάποιες εξ αυτών προσφέρουν απευθείας οικονομική υποστήριξη, άλλοι έμψυχο δυναμικό και όπλα και κάποιες παρέχουν πολιτική στήριξη.