Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 -

Αποπομπή της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ζητούν οι ΗΠΑΤην αποπομπή της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ζήτησαν τη Δευτέρα οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη άλλων έξι σημαινουσών χωρών του θεσμού, που εισηγήθηκαν την έναρξη της διαδικασίας αυτής, κατηγορώντας το Καράκας ότι παραβαίνει από τους δημοκρατικούς κανόνες.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΑΚ στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επανέλαβε αυτή την αμερικανική αξίωση, η οποία προβλέπεται κατά τον ίδιο από τη διαμερικανική δημοκρατική Χάρτα «όταν ένα κράτος μέλος» του ΟΑΚ «ανατρέπει με αντισυνταγματικό τρόπο τη δημοκρατική τάξη».

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε ήδη διατυπώσει αυτή την αξίωση πριν από τις προεδρικές εκλογές της 20ής Μαΐου, που κέρδισε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αλλά η Ουάσινγκτον καταδίκασε κάνοντας λόγο για «φάρσα».

«Αυτή η προσωρινή αποπομπή δεν είναι αυτοσκοπός», είπε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΑΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαδούρο ότι «κατεδαφίζει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα. «Αλλά θα επιδείξει συνέπεια έργων και λόγων του ΟΑΚ , στέλνοντας ένα σθεναρό μήνυμα στο καθεστώς Μαδούρο: μόνο οι αληθινές εκλογές θα επιτρέψουν στην κυβέρνησή σας να συμμετέχει στην κοινότητα των εθνών».

Σχέδιο απόφασης που πρότειναν τη Δευτέρα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Χιλή, η Αργεντινή και το Περού απαιτεί εξάλλου από τις άλλες χώρες μέλη του ΟΑΚ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα, που κρίνει πως ήταν «αντισυνταγματικές».

Οι επτά χώρες αυτές, ανάμεσα στις ισχυρότερες στον οργανισμό, εισηγούνται να τεθούν σε εφαρμογή «οι μηχανισμοί για την διάσωση και την υπεράσπιση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», «σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της διαμερικανικής δημοκρατικής Χάρτας». Αυτό στο οποίο αναφέρονται με τη συγκεκριμένη διατύπωση είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας αποπομπής.