Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αποκάλυψη σοκ! H Bρετανία πούλησε χημικά στη Συρία



Σάλος από το δημοσίευμα της Sunday Mail.

Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της Sunday Mail σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία προμήθευσε με χημικά την Συρία, τον Ιανουάριο του 2012, 10 περίπου μήνες δηλαδή μετά την έναρξη του εμφυλίου στη χώρα.

Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Βρετανία, με τους πολιτικούς να στρέφονται κατά του Πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κέμερον, ζητώντας του εξηγήσεις για τις άδειες εξαγωγής χημικών.

Η Βρετανική κυβέρνηση πάντως διέψευσε τους ισχυρισμούς της εφημερίδας ότι η χώρα προμήθευσε με χημικά τη Συρία μετά την έναρξη της εξέγερσης, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αερίων, όπως το αέριο σαρίν.

Σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου ένα από τα αυστηρά παγκοσμίως ενώ υπενθύμισε τις κυρώσεις που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ από την χώρα αναφορικά με την Συρία.

Όπως ανέφερε, τον Ιανουάριο χορήγησε άδειες για εξαγωγή φθοριούχου νάτριου και φθοριούχου κάλιου ενώ υπήρχαν οι εγγυήσεις τόσο από την εταιρεία εξαγωγών όσο και από τον παραλήπτη ότι αφορούσαν νόμιμη μη στρατιωτική χρήση και κυρίως για κουφώματα αλουμινίου.