Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αποκάλυψη FOX News: Το Ιράν στέλνει όπλα στη Χεζμπολάχ μέσω εμπορικών πτήσεων



Οι μυστικές υπηρεσίες, έχουν στοιχεία για μεταφορά με εμπορικές πτήσεις, οπλικών συστημάτων με προορισμό τη Βηρυτό, από την Τεχεράνη.

Πηγές τους ανέφεραν στο Fox News ότι μια ιρανική εμπορική αεροπορική εταιρεία, η Qeshm Fars Air, πιστεύεται ότι μετέφερε λαθραία ανταλλακτικά για οπλικά συστήματα που κατασκευάζονται στο Λίβανο για λογαριασμό της Χεζμπολάχ. Τις υποψίες τους κίνησαν οι ασυνήθιστες διαδρομές που έκαναν δύο πτήσεις της εν λόγω εταιρείας το τελευταίο δίμηνο από την Τεχεράνη προς τη Βηρυτό. Η πρώτη ήταν μια πτήση της 9ης Ιουλίου που έκανε στάση στη Δαμασκό, προτού περάσει πάνω από το βόρειο Λίβανο και εκτιμάται ότι μετέφερε ανταλλακτικά για την παραγωγή οπλικών συστημάτων ακριβείας, ενώ η δεύτερη πτήση της 2ας Αυγούστου ακολούθησε μια «ελαφρώς ασυνήθιστη διαδρομή» βόρεια της Συρίας

 

«Οι Ιρανοί προσπαθούν να βρουν νέους δρόμους για να μεταφέρουν όπλα στους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, δοκιμάζοντας και αψηφώντας τις δυνατότητες της Δύσης να τους εντοπίσουν», ανέφερε μια πηγή στο αμερικανικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η Qeshm Fars Air πιστεύεται ότι είναι μία από τις υποτιθέμενες εμπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης για να εξάγουν λαθραία όπλα.

 

Η Τεχεράνη διέψευσε πρόσφατα ρεπορτάζ του Reuters ότι έστειλε πυραύλους σε πολιτοφυλακές που εκτελούν εντολές της στο Ιράκ. Ιρακινές και δυτικές μυστικές υπηρεσίες είπαν στο πρακτορείο ότι το Ιράν έστειλε στους σιϊτες συμμάχους του βαλλιστικούς πυραύλους και ότι στήνει μυστικές μονάδες παραγωγής τους στο Ιράκ. Οι πύραυλοι αυτοί, (Ζελζάλ, Φατέχ-110 και Ζολφακάρ) έχουν εμβέλεια 200-700 χλμ και μπορούν να πλήξουν τις πρωτεύουσες της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, Ριάντ και Τελ Αβίβ αντίστοιχα, εφόσον αναπτυχθούν στο νότιο ή δυτικό Ιράκ.