Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Από Ισπανούς ευρωβουλευτές οι αντιδράσεις στα σχόλια Ντάισελμπλουμ



Ευρωβουλευτές της Ισπανίας αντέδρασαν στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για την αλληλεγγύη και τις χώρες του Νότου που «έφαγαν τα χρήματα σε σναπς και γυναίκες».

Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι τα χρόνια της κρίσης, ο βορράς της Ευρωζώνης έδειξε αλληλεγγύη στο νότο που αντιμετώπιζε κρίση.

«Εγώ, ως σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι σημαντική. Όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα χρήματα για σναπς και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη».

Στο Ευρωκοινοβούλιο, ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Εστέμπαν Γκονθάλεθ ζήτησε την παραίτηση Ντάισελμπλουμ, ενώ οι Ισπανοί βουλευτές Έρνεστ Ορτασούν (Οικολόγοι από την Καταλονία) και Γκαμπριέλ Μάτο (Λαϊκό Κόμμα, ΡΡ), τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη.

Σε δημόσιες δηλώσεις του ο Τζιάνι Πιτέλα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (την πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει και ο Ντάισελμπλουμ) αναρωτήθηκε αν με τέτοιες τοποθετήσεις μπορεί να είναι επικεφαλής του Εurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος φλερτάρει με τη θέση του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup, χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Ολλανδός έχει μετανιώσει ήδη. Ο Ολλανδός, πάντως, δεν έδειξε να μετάνιωσε. «Ήθελα να δείξω τι θα πει αλληλεγγύη» είπε.

Πάντως, ο Καταλανός ευρωβουλευτής Ραμόν Τρεμόσα, βρήκε μια ακόμα ευκαιρία να επιτεθεί στη Μαδρίτη: «Δεν χρειάζεται να μιλήσετε για αλκοόλ και γυναίκες. Μπορείτε να μιλήσετε για τα τρένα υψηλής ταχύτητας χωρίς επιβάτες που δεν πάνε πουθενά, για δρόμους και αεροδρόμια άδεια» είπε, για να εισπράξει τα χαμόγελα του Ντάισελμπλουμ, όπως παρατηρεί η εφημερίδα El Pais.