Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες η Μέι



Ότι η Ρωσία είναι υπαίτια για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του είναι το συμπέρασμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι η οποία ανακοίνωσε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες» δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο. «Έχουν διορία μία εβδομάδα για να φύγουν».

Με την κίνηση αυτή η δυνατότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Βρετανία θα υποβαθμιστούν για χρόνια. «Θα παγώσουμε τραπεζικούς λογαριασμούς του ρωσικού κράτους όπου έχουμε ενδείξεις πως μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να απειλήσουν τη ζωή ή την ιδιοκτησία Βρετανών» πρόσθεσε.

Η Ρωσία, πάντως, σύμφωνα με το Reuters, αντέδρασε άμεσα προειδοποιώντας το Λονδίνο για αντίμετρα εάν προχωρήσει η απέλαση των Ρώσων διπλωματών, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία Αλεξάντερ Γιακοβένκο.

Ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια είχαν βρεθεί λιπόθυμοι σε παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο στην πόλη Σάλσμπερι στις 4 του μήνα. Έως και σήμερα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα παρά μόνο ότι το ρωσικό κράτος ήταν υπαίτιο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Σκριπάλ και της κόρης του και για την απειλή σε βάρος άλλων Βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι» δήλωσε η Μέι.

«Αυτό αντιπροσωπεύει παράνομη χρήση ισχύος από το ρωσικό κράτος κατά του Ηνωμένου Βασιλείου» τόνισε.