Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Απειλούνται με εξαφάνιση τα λιοντάρια



Ο βασιλιάς των ζώων, το λιοντάρι, απειλείται με εξαφάνιση. Έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης καταδεικνύει ότι μπορούν να επιβιώσουν μόνο σε προστατευόμενες περιοχές. Σε πολλές περιοχές έχουν αφανιστεί πλήρως. 

Είναι μεγάλα, επιβλητικά και εκπέμπουν φινέτσα και χαλαρότητα. Στην Κίνα πέτρινα λιοντάρια κοσμούν συχνά εισόδους κτηρίων. Συμβολίζουν την εξουσία, τη δύναμη των ιδιοκτητών και κρατάνε μακριά τα κακά πνεύματα. 

Για τα αληθινά λιοντάρια όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Αυτό έχουν διαπιστώσει ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία. Μεγάλο μέρος των περήφανων αιλουροειδών εξαφανίστηκε την τελευταία περίοδο των παγετώνων στην Αμερική, τη Σιβηρία, την Ευρώπη και τη Νοτιοδυτική Ασία. Μεγάλο μέρος επίσης ασιατικών λιονταριών εξαφανίστηκε τον περασμένο αιώνα, εκτός από ένα μικρό μέρος τους στο ινδικό εθνικό πάρκο Γκιρ. 

Τα εναπομείναντα 23.000 περήφανα ζώα που ζουν ελεύθερα στις σαβάνες της Αφρικής, νότια της Σαχάρας, απειλούνται όμως και αυτά με εξαφάνιση. Αυτό προκύπτει από έρευνες των 25 τελευταίων χρόνων που συγκρίνουν 47 διαφορετικές περιοχές της Αφρικής. 

Μεγάλη μείωση τις τελευταίες δεκαετίες 

Δραματική περιγράφεται η κατάσταση κυρίως στη Δυτική, Ανατολική και Κεντρική Αφρική. Τα τελευταία 35 χρόνια ο αριθμός των λιονταριών έχει μειωθεί στο μισό και προβλέπεται πως και μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα μειωθούν και πάλι κατά το ήμισυ. 

Η επέκταση των γεωργικών καλλιεργειών αλλά και των πόλεων στερούν ζωτικό χώρο από τα λιοντάρια. Ο Άρνουλφ Κένκε, από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, επισημαίνει πως τα λιοντάρια χρειάζονται τουλάχιστον 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα για να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα θηράματά τους. 

Τα λιοντάρια κινδυνεύουν όμως και από ασθένειες όπως είναι η φυματίωση ή ο ιός FIV, ο οποίος είναι παρόμοιος με τον ιό του Aids στον άνθρωπο. Δεν υπάρχουν όμως εμβόλια για τα λιοντάρια για αυτές τις δύο ασθένειες. 

Το μεγαλύτερο υπερεθνικό πάρκο στην Αφρική 

Σύμφωνα με την έκθεση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της ερευνητικής ομάδας του Χανς Μπάουερ, τα λιοντάρια απειλούνται από μαζική εξαφάνιση και μόνο στην Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε αυξάνονται. Η περιοχή ανάμεσα στους ποταμούς Ογκαβάνγκο και Ζαμπέζι είναι η μεγαλύτερη υπερεθνική προστατευόμενη περιοχή στο νότιο τμήμα της Αφρικής. Συμπεριλαμβάνει εκτάσεις πέντε κρατών και έχει έκταση 520.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Υπολογίζεται ότι εκεί ζουν ακόμα 4.000 λιοντάρια. 

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF χρηματοδοτεί στην περιοχή την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και φραχτών με στόχο να προστατεύσει κοπάδια από βόδια αλλά και παράλληλα να δημιουργήσει ζώνες όπου θα κινείται ελεύθερα ο βασιλιάς των ζώων. Σύμφωνα με την WWF τα λιοντάρια απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση έξω από τις προστατευόμενες περιοχές και για τον λόγο αυτό η δημοσιοποίηση εκθέσεων όπως αυτή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης δίνει μεγάλη χαρά στα στελέχη της διεθνούς οργάνωσης.