Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Απειλή συντριβής για τους Γάλλους Σοσιαλιστές



Τον υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, όρισε νέο (υπηρεσιακό ουσιαστικά) πρωθυπουργό της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ, μετά την απόφαση του μέχρι χθες κατόχου της θέσης, Μανουέλ Βαλς, να διεκδικήσει το χρίσμα των Σοσιαλιστών για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ούτε στον Βαλς -του δίνουν ποσοστό που μόλις και μετά βίας φτάνει το 10% στον πρώτο γύρο, αφήνοντάς τον στην πέμπτη θέση- ούτε όμως και στο κυβερνόν κόμμα, το οποίο μοιάζει να έχει καταδικαστεί ήδη σε ταπεινωτική συντριβή από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι έτσι το τιμωρούν για τις πολιτικές που εφάρμοσε την τελευταία πενταετία.

Στο μεταξύ, οι δημοσκόποι εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι οι πιθανότεροι αντίπαλοι της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα επικρατήσουν με άνεση. Συγκεκριμένα, δίνουν ποσοστό 65% στον Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος θεωρείται ως το μεγάλο φαβορί, αλλά και 62% στον μέχρι πρόσφατα υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην περίπτωση που κάνει την έκπληξη. Παρ' όλα αυτά, είναι γεγονός ότι τα αλλεπάλληλα φιάσκα των δημοσκοπικών προβλέψεων, εντός και εκτός Ευρώπης, αφήνουν πρακτικά ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο σε αυτή την κρίσιμη για τη Γαλλία και την Ευρώπη αναμέτρηση.