Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι



«Δεν έχω ταμπού», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιβληθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μέτρο που εισηγήθηκαν συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών μετά και τα πολύ σοβαρά επεισόδια στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

«Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια ακόμα περισσότερο», υπογράμμισε ο υπουργός μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Τα πάντα (...) εγώ δεν έχω ταμπού. Είμαι διατεθειμένος να τα κοιτάξω όλα».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε επιβληθεί μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι το 2015, αλλά και μετά τις ταραχές στα προάστια τον Νοέμβριο του 2005.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε τους δράστες των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν το Σάββατο στο Παρίσι «ταραχοποιούς», «στασιαστές».

Ο Καστανέρ είπε ότι «σχεδόν 3.000 άνθρωποι που περιφέρονταν στο Παρίσι» προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, κάτι «που έκανε πολύ πιο δύσκολη την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης».

«Όλα τα μέσα της αστυνομίας, της χωροφυλακής, της ασφάλειας είχαν κινητοποιηθεί» στο Παρίσι και στην υπόλοιπη Γαλλία, είπε, διευκρινίζοντας πως 4.600 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα.

Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου δύο συνδικάτα αστυνομικών. Ο δεύτερος στην ιεραρχία του ενός από αυτά εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επικρατεί «στασιαστικό κλίμα» στη γαλλική πρωτεύουσα και πρέπει να «χτυπήσουμε τη γροθιά στο τραπέζι». Το συνδικάτο ζητεί «την ενίσχυση του στρατού» για να φρουρούνται κυβερνητικά κτίρια και μνημεία και να κινητοποιηθούν οι ειδικές δυνάμεις επέμβασης της αστυνομίας. Ένα δεύτερο συνδικάτο των γάλλων αστυνομικών από τη δική του πλευρά κατήγγειλε ότι η παθητική στάση που διατάχθηκαν να τηρήσουν οι άνδρες της αστυνομίας «ενθαρρύνει τους εχθρούς της Δημοκρατίας», καλώντας την κυβέρνηση «να λάβει τα μέτρα που προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα, φθάνοντας αν χρειάζεται ως την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».

Εκατοντάδες οι τραυματίες και οι συλλήψεις από τις συγκρούσεις

Με πεδίο μάχης μοιάζει το κέντρο του Παρισιού, έπειτα από τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», στις οποίες επικράτησε χάος. Οι συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας έφεραν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν καταγραφεί παραπάνω από 100 τραυματισμοί.

Σπασμένες βιτρίνες, καμμένα και κατεστραμμένα οχήματα, βανδαλισμοί, επιθέσεις σε σύμβολα της Γαλλίας, είναι μερικά από όσα περιλάμβανε το... μενού των επεισοδίων. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε βαν της Αστυνομίας με μεταλλικές ράβδους και έκαψαν χριστουγεννιάτικα δέντρα, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Παράλληλα, οι Αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν 19 σταθμούς του μετρό. Όπως μετέδωσε το δίκτυο BFM TV, ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν είναι οι «Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ», που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, «Όπερα» και «Βαστίλη».