Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Άλογο που έζησε πριν 40.000 χρόνια ανακαλύφθηκε σε κρατήρα της Σιβηρίας



Ένα ιδιαίτερα καλοδιατηρημένο νεαρό άλογο ηλικίας 40.000 ετών ανακαλύφθηκε από επιστήμονες σε μόνιμα παγωμένο έδαφος σε κρατήρα της Σιβηρίας. Είναι το πρώτο εύρημα τέτοιου είδους στον κόσμο.

Ρώσοι και Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αρχαίο νεαρό άλογο, σε μόνιμα παγωμένο έδαφος (πέρμαφροστ), στον κρατήρα Ματαγκάικα, γνωστό και ως «Πύλη της Κολάσεως», στη Σιβηρία.

Το νεαρό άλογο, ηλικίας 40.000 ετών, πιστεύεται ότι πέθανε όταν ήταν μόλις τριών μηνών και διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση στο πέρμαφροστ πριν ανακαλυφθεί. Θεωρείται ως το μοναδικό στον κόσμο πλήρως διατηρημένο αρχαίο μωρό αλόγου.

Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικολογίας, πανεπιστημίου της Ρωσίας και από το ιαπωνικό πανεπιστήμιο του Κιντάι, μαζί με τηλεοπτικό συνεργείο από το Φούτζι. Το παλαιολιθικό εύρημα πιστεύεται πως έχει ανεκτίμητη ερευνητική αξία.

«Η ιδιαίτερη αξία αυτού του μοναδικού ευρήματος είναι ότι έχουμε επίσης λάβει δείγματα από τα επίπεδα του εδάφους όπου διατηρήθηκε, κάτι που σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να ανακτήσουμε εικόνα του περιβάλλοντος του νεαρού αλόγου», δήλωσε ο Semyon Grigoryev, επικεφαλής του ανανεωμένου Μουσείο Μαμούθ του Γιακούτσκ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.

Το αρχαίο νεαρό άλογο ανακαλύφθηκε σε βάθος περίπου 30 μέτρων και έχει σκούρο καστανό τρίχωμα, χαίτη και ουρά, ενώ τα εσωτερικά του όργανα έχουν διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση χωρίς εμφανή ζημιά.

«Αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη στον κόσμο ενός προϊστορικού αλόγου σε τέτοιο επίπεδο συντήρησης και τόσο νεαρής ηλικίας», υπογράμμισε ο Grigoryev.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, περισσότερες λεπτομέρειες για την περίοδο που το ζώο έζησε θα αποκαλυφθούν με την περαιτέρω εξέταση των δειγμάτων του εδάφους.