Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αφγανιστάν: Χωρίς τέλος οι εικόνες απόγνωσης στο αεροδρόμιο



Τηλεπερσόνες, ηθοποιοί, άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια, γυναίκες, νεογέννητα: είναι οι εικόνες χάους που επικρατούν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανακατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Οι εικόνες χάους στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ αποτυπώνουν το δράμα στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση (μέσα σε μόλις λίγες μέρες) των Ταλιμπάν, που επέστρεψαν στην εξουσία ύστερα από 20 χρόνια.

Με τη χώρα για την ώρα χωρίς κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν να «υπόσχονται» ότι θα λογοδοτήσουν αλλά να έχουν ήδη αρχίσει τις απειλές, τους εκφοβισμούς και τις δημόσιες εκτελέσεις, χιλιάδες Αφγανοί «πολιορκούν» καθημερινά τις εισόδους του αεροδρόμιου της Καμπούλ. Είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους Αφγανούς και τους ξένους υπηκόους που «τρέχουν» να φύγουν από το Αφγανιστάν.

 

Εικόνες όπως αυτή μιας νεαρής γυναίκας να εκλιπαρεί Αμερικανούς στρατιώτες να τη βάλουν σε ένα από τα μεταγωγικά αεροπλάνα, φωνάζοντάς τους «οι Ταλιμπάν έρχονται για μένα», ραγίζει καρδιές.

Όπως και οι εικόνες παιδιών να κλαίνε από το φόβο τους ή γιατί στρατιώτες φωνάζουν και Ταλιμπάν απειλούν… 

 

Ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας και της χώρας, την περασμένη Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το μοναδικό σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας, που ελέγχουν ξένα στρατεύματα.

Πολλοί Αφγανοί σε απόγνωση, οι οποίοι είτε εργάστηκαν με τα ξένα στρατεύματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ή εργάζονταν σε τομείς όπως εκείνου της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται για τις ζωές τους και πολλοί προσπαθούν να μπουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους εντός του αεροδρομίου.

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε πως άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών συνωστίζονται έξω από το αεροδρόμιο: μεταξύ άλλων ηθοποιοί, προσωπικότητες της τηλεόρασης, νέοι άνθρωποι, γυναίκες με νεογέννητα παιδιά ή άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια.

Πυροβολισμοί συνεχίζουν να ακούγονται, σχεδόν αδιάκοπα, έξω από το αεροδρόμιο, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας. Οι σοκαριστικές εικόνες έχουν καταγραφεί σε video…

Όπως μεταδίδει το dpa, καταγράφονται επανειλημμένως ένοπλες συμπλοκές στις πύλες προς το συγκρότημα του αεροδρομίου. Ο αμερικανικός στρατός αποφασίζει πότε και πώς ανοίγουν και κλείνουν οι πύλες και ο χρόνος δεν είναι προβλέψιμος.

Σε ανακοινώσεις που ακούγονται από τα μεγάφωνα στη βόρεια είσοδο αναφέρεται πως η πύλη αυτή θα παραμείνει κλειστή για δύο ημέρες, αφηγήθηκε ο μάρτυρας στο dpa.

«Μην πηγαίνετε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς υπηκόους και τους Αφγανούς πολίτες, που εργάστηκαν με τους Αμερικανούς, ότι θα τους φέρει πίσω στις ΗΠΑ, ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στη χώρα.

Στρατιώτες από πολλές άλλες χώρες, μεταξύ άλλων τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Τουρκία διεξάγουν ταυτόχρονα επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ συνέστησαν στους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε μια ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η πρεσβεία το Σάββατο (21.08.2021). «Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης να το κάνουν», τονίζεται στην οδηγία.

Απαγωγές και ανακρίσεις

Και ενώ χιλιάδες κόσμου σε απόγνωση αναζητά τρόπο να εγκαταλείψει τη χώρα του, οι Ταλιμπάν σκορπούν τρόμο.

Καταγγελίες κάνουν λόγο ακόμη και για απαγωγές ξένων πολιτών. Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν διαψεύδουν. Βασικά, διαψεύσουν ότι έχουν απαγάγει ξένους πολίτες. Αλλά παραδέχονται ότι τους ανέκριναν πριν τους αφήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν!

«Οι μαχητές μας θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο ίδιος απέκλεισε τις καταγγελίες περί απαγωγών ξένων, ωστόσο, πρόσθεσε «ανακρίνουμε κάποιους από αυτούς προτού φύγουν από τη χώρα».