
Ένα νέο περιστατικό βίας σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, υπήρξε χθες στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
Είκοσι κουκουλοφόροι, μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τον χώρο του κυλικείου των Μηχανολόγων Μηχανικών και χτύπησαν γυναίκα υπάλληλο, όταν προσπάθησε να τους αποτρέψει να κολλήσουν αφίσες.
Ένα ακόμη βίντεο από το ΕΡΤΝews, δείχνει ακριβώς την στιγμή της επίθεσης στην γυναίκα , που είναι η υπεύθυνη του κυλικείου. Πρόκειται για έναν χώρο ο οποίος μέχρι πρόσφατα τελούσε υπό κατάληψη και τελικά αποδόθηκε από την αστυνομία και πάλι στο κράτος, μισθώθηκε από τη συγκεκριμένη γυναίκα και χθες η ίδια προσπάθησε να αποτρέψει τους δράστες να κάνουν αφισοκόλληση και το αποτέλεσμα ήταν να δεχτεί επίθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ταυτοποιηθεί κάποιοι από τους εμπλεκόμενους, ανάμεσά και το άτομο το οποίο χτύπησε με χαστούκια τη συγκεκριμένη γυναίκα και επιχειρείται από την αστυνομία η σύλληψή τους.
Η στιγμή της επίθεσης:
Το θύμα της επίθεσης μίλησε στο ΕΡΤΝews αναφέροντας:
«Έφυγα από το ταμείο, ήρθα μέχρι εδώ και του είπα ξανά “Σε παρακαλώ μην κολλάς, μη βάζεις κόλλα πάνω στα τζάμια, γιατί το λερώνουμε”. Εκείνος με έπιασε από το χέρι, τον έσπρωξα και εγώ. Μετά πήγα από την άλλη μεριά, τράβηξα την αφίσα και εκείνος νευρίασε πάρα πολύ και με χαστούκισε. Του έφυγε και το πινέλο από τα χέρια που είχε την κόλλα για να κολλήσει την αφίσα και μπήκε στο αυτί μου η κόλλα. Ο φοιτητής και οι υπόλοιποι έφυγαν μετά. Μου είπαν να σιωπήσω. Δεν θέλω γιατί υπάρχει βία».
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη μίλησε στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤΝews για την ασφάλεια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα με αφορμή τα τελευταία περιστατικά βίας και την επίθεση στην Πολυτεχνειούπολη.
«Θα πρέπει όλοι να κάνουμε μια αλυσίδα γύρω από το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο το οποίο υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μειώσουμε και να εξαφανίσουμε αυτού του είδους τα περιστατικά. Κάθε νόμος μένει να υλοποιηθεί για να δούμε ακριβώς τι μπορεί να μείνει έτσι ώστε να βελτιωθεί. Αυτά τα επεισόδια δε σημαίνει ότι γίνονται μόνο από φοιτητές. Ενδέχεται κάποιοι να είναι φοιτητές και οι υπόλοιποι να είναι “εξωσχολικοί”. Αυτό το οποίο σίγουρα θα ενισχύσουμε είναι την ισχύουσα διάταξη για το πώς κάποιος θα χάνει την ιδιότητα του φοιτητή, όταν αποδεικνύεται μέσω της δικαστικής διαδικασίας, ότι αυτός έχει συμμετάσχει σε επεισόδια», ανέφερε.
Στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα συμβάντα αυτά. Όμως, έστω και ένα περιστατικό να συμβεί, οφείλουμε να έχουμε πάρει τα μέτρα έτσι ώστε να αποτραπεί. Δεν έχουμε πλέον κατάληψη χώρου. Αυτό έχει γίνει με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις της Αστυνομίας (…) Είμαι υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου, όπου αυτό είναι εφικτό όπως σε πάρα πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κάθε πανεπιστήμιο, κάθε σχολή και κάθε κτήριο έχει μια ιδιαιτερότητα. Γιατί να μην ξεκινήσουμε από το να κάνουμε κάτι συντεταγμένο με στέρεο και απόλυτο τρόπο για την εφαρμογή του νόμου έτσι όλοι να ξέρουν τι ακριβώς τους αναλογεί;».
«Πρέπει να πληρώσει κάποιος που προκαλεί υλικές ζημιές, όπως ακριβώς γίνεται με το κομμάτι της καταστροφής της δημόσιας περιουσίας. Αυτά τα οποία αγγίζουν αστικά, διοικητικά, ποινικά μέτρα αποτιμούμε αυτή τη στιγμή έτσι ώστε να τα κάνουμε ακόμη πιο αυστηρά. Αυτά λοιπόν μένουν να αποτυπωθούν με απόλυτη διαύγεια έτσι ώστε ό,τι υπάρχει στο νόμο να γίνει ακόμη πιο αυστηρό ως προς το κομμάτι της απόδοσης συνεπειών και ευθυνών, έτσι ώστε κάποιος να γνωρίζει ότι ο πανεπιστημιακός χώρος δεν είναι ο χώρος για να ασκήσει τη δική του επαναστατική γυμναστική. Εκεί είναι ο χώρος που ο κόσμος κοπιάζει για πολλά χρόνια για να μπει στο πανεπιστήμιο, να τελειώσει τις σπουδές του μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα και να νιώθει ασφαλής. Ελευθερία είναι η ασφάλεια. Ελευθερία είναι και το πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορεί να ασκηθεί η πραγματική ουσία της πανεπιστημιακής διαδικασίας. Είναι η ιδανική στιγμή έτσι ώστε να διαμορφωθούν αυτές οι συμμαχίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την εφαρμογή».