Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023 -

Αφγανιστάν: Επτά νεκροί από ποδοπατήματα γύρω από το αεροδρόμιο της ΚαμπούλΗ τραγωδία που εκτυλίσσεται καθημερινά στους δρόμους της Καμπούλ, γύρω από το αεροδρόμιο, αφήνει το αποτύπωμά της σε όλο τον κόσμο, ενώ οι πληροφορίες και οι εικόνες που έρχονται από ανταποκριτές ξένων μέσων, συγκλονίζουν.

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσθεσε ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα της φρίκης, κάνοντας γνωστό πως επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο εν μέσω χάους που δημιουργήθηκε, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στους χώρους του αεροδρομίου.

«Οι συνθήκες στο έδαφος παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Το Σάββατο, ένας ανταποκριτής του Sky News κατέγραψε τις εικόνες με Βρετανούς αλεξιπτωτιστές να τραβούν ανθρώπους από το χάος και να τους παραδίδουν σε γιατρούς, οι οποίοι έκαναν ελέγχους για ζωτικές ενδείξεις σε εκείνους που παρέμεναν πεσμένοι στο έδαφος. Λίγο αργότερα, κάποιους από αυτούς κάλυπταν τα σώματα με λευκά σεντόνια.

Στο μεταξύ, μέχρι την Πέμπτη και σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλέστηκε πηγές από το ΝΑΤΟ και αξιωματούχους των Ταλιμπάν, συνολικά 12 άνθρωποι είχαν χάσει τις ζωές τους μέσα και γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» από την Κυριακή. Το διεθνές πρακτορείο ανέφερε, επίσης, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο των Ταλιμπάν, ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν είτε από ποδοπάτημα, την ώρα που τα θύματα προσπαθούσαν να μπουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε πτήση εκκένωσης, είτε από πυροβολισμούς στην περιοχή.