Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

5.000 Ιρακινοί στρατιώτες στέλνονται στη Μοσούλη για τη δεύτερη φάση της πολιορκίας



Περίπου 5.000 «φρέσκοι» Ιρακινοί στρατιώτες, που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τη στρατιωτική τους εκπαίδευση, θα αποσταλούν στη Μοσούλη για να συμμετάσχουν στη μάχη για την απελευθέρωση της δυτικής όχθης της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή, διασχίζεται από τον ποταμό Τίγρη που τη χωρίζει σε ανατολική και δυτική Μοσούλη.

Η ανατολική Μοσούλη από τις 24 Ιανουαρίου 2017 ανακηρύχθηκε πλήρως απελευθερωμένη και ελέγχεται από τον ιρακινό στρατό. Η δυτική παραμένει υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.

Οι νέοι άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας εκπαιδεύτηκαν από Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιωτικούς συμβούλους.

300 Αυστραλοί και 110 Νεοζηλανδοί έχουν αναλάβει να διδάξουν τις τεχνικές της μάχης σε Ιρακινούς νεοσύλλεκτους σε τέσσερα κέντρα εκπαίδευσης.

Εκπαιδεύουν στρατιώτες και αστυνομικούς. Εξάλλου μικρή διαφορά έχει, αφού η Αστυνομία στο Ιράκ μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος όπως και ο στρατός.

Ο Αυστραλός συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Βαγκ δήλωσε αναφερόμενος στους στρατιώτες και αστυνομικούς που εκπαίδευσαν οι άνδρες του.

«Οι νέοι αστυνομικοί είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη χώρα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Είναι νέοι και αποφασισμένοι. Πολλοί κατάγονται από τη Μοσούλη όπου έχασαν συγγενείς τους από την εκστρατεία τρόμου του ISIS».

Ιρακινούς αστυνομικούς εκπαιδεύουν και οι Ισπανοί, ενώ Αμερικανοί και Βρετανοί εκπαίδευσαν 300 Ιρακινούς στρατιώτες σε τεχνικές περιπολίας.

Κοντά στους Αμερικανούς και στους Βρετανούς είναι Λετονοί και Εσθονοί εκπαιδευτές.