Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων!



Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα.

Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, φορείς και φιλοζωικές οργανώσεις προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα κατά της κακοποίησης των ζώων

Σε καιρούς κρίσης, οικονομικής και ηθικής, η αγάπη για τα ζώα δεν είναι συναισθηματική «πολυτέλεια», αλλά μια επιταγή της φύσης που η «εξαργύρωσή» της οδηγεί σε βέβαιη συναισθηματική ισορροπία. Από το 1931 που ορίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτώβρη έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και σημαντικές αλλαγές τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αλλαγής συνείδησης των πολιτών. Η Διεθνής Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ζώων παραμένει επίκαιρη και έχει ως στόχο την διασφάλιση της υγείας και ευζωίας των ζώων, συντροφιάς και παραγωγικών. 

Οι Έλληνες κτηνίατροι είναι εκείνοι οι επιστήμονες που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων (λύσσα, λεπτοσπείρωση, βρουκέλλωση, ευλογιά κ.α.), την αξία της συμβολής τους στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με συνέπεια την αύξηση της διατροφικής επάρκειας της χώρας, τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας μέσω του ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης, την σημασία της ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Συμπορεύονται καθημερινά με τα ζώα και τους ανθρώπους και προσφέρουν αδιάκοπα ακόμα κι όταν οι εορτασμοί κοπάζουν και τα φώτα των προβολέων σβήνουν, γιατί μέσα από αυτήν την προσφορά αυτοπραγματώνονται, γιατί αυτήν επέλεξαν, γιατί αυτή, ως έκφανση της κτηνιατρικής επιστήμης, είναι που τελικά μας συναρπάζει. 

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να αμαυρώσουν την δράση του επικαλούμενοι δήθεν φιλοζωικά συναισθήματα, έχει αποδείξει ότι μόνος του σκοπός είναι η προστασία των ζώων και των ανθρώπων, πρεσβεύοντας το δόγμα «Άνθρωποι και Ζώα = Ενιαία Υγεία.»

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων σε όλες τις κεντρικές πόλεις της χώρας με ενημερωτικό υλικό προς τους πολίτες.