Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

28 °C

Σήμερα, 14. Ιουλίου 2020

Το είδαμε και αυτό: Η Τουρκία εγκαλεί την Ελλάδα για την Αγιά Σοφιά! "Να σέβεστε τις θρησκείες"!Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα! Υστερα από την κίνηση της Άγκυρας να μετατρέψει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον εσωτερικο χώρο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε  τζαμί.

Πριν από λίγες μέρε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας προχώρησε στη απαγγελία του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης να είναι παρόν στην προσευχή. Η κίνηση αυτή αντιβαίνει την ιδιότητα του χώρου ως παγκόσμιου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Αθήνα, μέσα από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ,στις 22/6/2017 καταδίκασε τη κίνηση της Άγκυρας τονίζοντας πως «η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει».

Σήμερα η Τουρκία ανταπαντά την Ελλάδα… καταγγέλλοντας την χώρα γιατί αντέδρασε και υποστηρίζοντας πως δεν σέβεται την… ανεξιθρησκία. Μάλιστα στην ανακοίνωσή της η Άγκυρα χρησιμοποιεί ως παράγειδιγμα τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, λέγοντας πως  η «τουρκική» μειονότητα που υπάρχει στην Ελλάδα καταπιέζεται από την ελληνική κυβέρνηση

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

« Καταδικάζουμε τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την απαγγελία του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να δώσει συγχαρητήρια στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη «Νύχτα της Δύναμης», επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Το ιστορικό της Ελλάδας στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία είναι μεταξύ των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι καλά γνωστό.

Αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα: Οι Ελληνικές αρχές υποβάλουν την «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα σε αυξανόμενη πίεση, υποβάλουν νόμους κατά των εκλεγμένων μουφτήδων σχετικά με τα καθήκοντά τους και απέρριψαν, φέτος, για άλλη μια φορά το αίτημα των μουσουλμάνων για προσευχή κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ραμαζανιού σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει ανοιχτό τζαμί.

Γι’ αυτό, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τι αντιλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία ακόμα δεν έχει τζαμί ούτε στην πρωτεύουσά της, από τον διαθρησκευτικό διάλογο που ανέφερε η ανακοίνωση.

Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες»

 

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ: Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια

Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση της Άγκυρας, σχετικά με το θέμα της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά.

«Όταν χάνεις το μέτρο ως προς την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε δυστυχώς κοιτάζεις στο εσωτερικό σου και βλέπεις γείτονες. Η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου.