Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Υπόθεση Novartis: Ο «Ρασπούτιν» ήταν πανταχού παρών στην Εισαγγελία Διαφθοράς, λέει ο Αγγελής



«Ο “Ρασπούτιν” ήταν σαν τον Θεό, πανταχού παρών στο χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς», ανέφερε σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης και συντονιστής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής, κατά την σημερινή κατάθεσή του ως μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis, στο συνάδελφό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή.

Ο κ. Αγγελής δεν κατονόμασε ποιος είναι ο περιβόητος «Ρασπούτιν» και παρέπεμψε σε πρόσωπα που τον γνώριζαν, όπως είναι ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως γενική επιθεωρήτρια Δημόσια Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ο Ιωάννης Αγγελής ότι ο «Ρασπούτιν» πλέον της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας, είχε παρέμβει και σε άλλες υποθέσεις που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθορά, ενώ φέρεται να υποστήριξε, ότι υπήρχαν δικογραφίες στην Εισαγγελία Διαφθοράς που δεν είχαν κινηθεί καθόλου, ενώ για άλλες που μπήκαν στο αρχείο φέρεται να είπε «ότι αν γίνει έρευνα κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους».

Ο Ιωάννης Αγγελής κατέθεσε σήμερα επί 4,5 περίπου ώρες στην υπόθεση της Novartis, Ευάγγελο Ζαχαρή.

«Όλοι τον ξέρουν αλλά όλοι τον φοβούνται»

Ο κ. Ζαχαρής διενεργεί προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του ομοιόβαθμου συναδέλφου του Ιωάννη Αγγελή για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Ακόμη, ο κ. Ζαχαρής ερευνά από μηδενική βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι ο Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιωάννης Αγγελής δεν κατονόμασε ποιο πρώην κυβερνητικό στέλεχος βρίσκεται πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν», ενώ επανέλαβε αυτό που ήδη είχε αναφέρει προ μηνών στις εμπιστευτικές αναφορές του προς την τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ότι «πως όλοι τον ξέρουν αλλά όλοι τον φοβούνται», προσθέτοντας με νόημα ότι «ο «Ρασπούτιν» ήταν σαν τον Θεό, πανταχού παρών στο χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Τι ανέφερε ο Ιωάννης Αγγελής

Σχετικά με το ρόλο του λεγόμενου «Ρασπούτιν» σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιωάννης Αγγελής ανέφερε ότι η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου που είχε αναφέρει σε συνάντηση ποιος είναι ο «Ρασπούτιν».

Ακόμη, ανέφερε ότι το όνομα του «Ρασπούτιν» το ξέρουν πολύ καλά η Ξένη Δημητρίου, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Μαρία Παπασπύρου και η Ελένη Τουλουπάκη.

Φέρεται μάλιστα στην κατάθεση του να επισήμανε ότι σε συναντήσεις που είχε ο ίδιος και με τους τρεις (Καλογήρου, Δημητρίου και Παπασπύρου) συμφωνήθηκε να απομακρυνθεί η Ελένη Τουλουπάκη για να σταματήσει η επιρροή που είχε πάνω της ο «Ρασπούτιν».

Ο Ιωάννης Αγγελής είχε δύο συναντήσεις με τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Η μία συνάντηση έγινε παρουσία της Μαρίας Παπασπύρου και η δεύτερη με τη Ξένη Δημητρίου. Κατά τις συναντήσεις αυτές ο αναφέρθηκε το πραγματικό όνομα του «Ρασπούτιν» και η επιρροή που ασκούσε στην Ελε΄νη Τουλουπάκη. Μάλιστα ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου φέρεται να είπε ότι «θα τα ανέφερε όλα παραπάνω…», αφήνοντας να νοηθεί τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος δε στις σχέσεις του και με τους λοιπούς ( Δημητρίου κ.λπ.) φέρεται να είπε: «Φίλη η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, φίλοι οι εισαγγελείς, αλλά φιλτάτη η αλήθεια».

«Κουμάντο έκανε ο Ρασπούτιν»

Ακόμη, ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να κατέθεσε ότι «η συμπεριφορά της κυρίας Τουλουπάκη έδειχνε ότι υπήρχε άτομο του οποίου ακολουθούσε τις εντολές του που ήταν ισχυρότερος από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και από μένα τον ίδιο».

Συγκεκριμένα ο Ιωάννης Αγγελής επισήμανε ότι κουμάντο δεν έκαναν στην Εισαγγελία Διαφθοράς οι Εισαγγελείς αλλά ο «Ρασπούτιν».

Παράλληλα, ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να προσκόμισε στοιχεία και έγγραφα προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών του. Ενδεικτικά, κατέθεσε έγγραφο που του είχε αποστείλει η Μαρία Παπασπύρου ότι δέχεται απειλές από την Ελένη Τουλουπάκη για να ολοκληρώσει την έρευνα.

Επιπλέον ο κ. Αγγελής επικαλέστηκε δέκα λόγους που κατ΄ εκείνον αποδεικνύουν την παρέμβαση «Ρασπούτιν» στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μεταξύ των οποίων επικαλέστηκε και τις καταγγελίες της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου προσθέτοντας ότι οι καταγγελίες Ραίκου και του ίδιου κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Τέλος, ο Ιωάννης Αγγελής επιβεβαίωσε ενώπιων του Ευάγγελος Ζαχαρή όλες τις μέχρι τώρα αναφορές του στον στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και επανέλαβε, ότι υπήρξε προειλημμένη απόφαση της κυρίας Τουλουπάκη, να ασκήσει στο τέλος του 2018, ποινική δίωξη χωρίς στοιχεία κατά τριών πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Νοvartis.

Πάντως, μετά την σημερινή κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή, ανοίγει νέος κύκλος μαρτύρων οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν στον Ευάγγελο Ζαχαρή.

Τι είχε αναφέρει ο Αγγελής στις αναφορές του στην Ξένη Δημητρίου

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Αγγελής με δύο εμπιστευτικές αναφορές του προς την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, τις οποίες είχε αποκαλύψει το «Πρώτο ΘΕΜΑ», κατέγραφε τις πολιτικές παρεμβάσεις που είχαν γίνει στην διερεύνηση της υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ κατέγραφε με κάθε λεπτομέρεια την όλη έκταση του δήθεν σκανδάλου που στήθηκε προκειμένου να πλήξει μέλη της τότε αντιπολίτευσης. Στις αναφορές του ο κ. Αγγελής άφηνε σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη Novartis.

Ακόμη, απέδιδε τον κυρίαρχο ρόλο των κινήσεων του παρασκηνίου και σκιαγραφούσε το ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση ο περιβόητος «Ρασπούτιν», που κατά τους ισχυρισμούς του ήταν πολιτικό πρόσωπο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ο κ. Αγγελής δεν κατονόμασε το πολιτικό πρόσωπο που είναι πίσω από τον Ρασπούτιν και ανέφερε ότι το όνομά του το είχε αναφέρει η κυρία Δημητρίου.

Ακόμη, ο κ. Αγγελής στις αναφορές του έχει κάνει αρνητικό λόγο για την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στυλιανό Μανώλη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής επόπτευε επί τρεις περίπου μήνες την Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά υπέβαλλε την παραίτηση του από τη θέση αυτή, διαφωνώντας κάθετα με τον τρόπο που διεξάγονταν η έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Αγγελής, μεταξύ των άλλων, στην Ελένη Τουλουπάκη καταλογίζει δικονομικές παραβάσεις και επιδίωξη άσκησης ποινικής δίωξης τύπου «όπως- όπως – τύπου fast track», σημειώνοντας ενδεικτικά ότι προέβη σε «δημιουργία απόλυτων ακυροτήτων» με στην λήψη ενόρκων καταθέσεων, ως μη έδει, αφού στη συνέχεια η ίδια θα επικύρωνε ως επόπτης τις δικές της δικονομικές ενέργειες «ως υφισταμένη του εαυτού της»» και για «προειλημμένη απόφασή» για άσκηση ποινική δίωξης τύπου ««όπως- όπως – τύπου fast track», χωρίς την προηγούμενη τήρηση του άρθρου 239 ΚΠΔ».

Στις αναφορές του ο κ. Αγγελής άφηνε σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη Novartis και σκιαγραφούσε το ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση ο περιβόητος «Ρασπούτιν».

Ακόμη, ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις) και «τα υπόλοιπα θα έβρισκε ο ανακριτής».