Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ξυπνούν σκληρές μνήμες: Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Μπακαρί Χέντερσον



Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η δίκη για την δολοφονία του Μπακαρί Χέντερσον που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται να καταθέσει ο πατέρας του θύματος. 

Γονείς και συγγενείς του 22χρονου Αμερικανού που έχουν έρθει στην Ελλάδα επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα την περιοχή του Λαγανά εκεί που έχασε τη ζωή του ο Μπακαρί. 

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Έδρας υπήρξαν ενστάσεις που κατέθεσαν συνήγοροι υπεράσπισης. Η πρώτη έγινε από το δικηγόρο υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, σερβικής καταγωγής ο οποίος κατέθεσε αίτημα αναβολής της εκδίκασης. Όπως υποστήριξε του έστειλαν το βούλευμα με το κατηγορητήριο στα κυριλικά, γλώσσα την οποία ο κατηγορούμενος δεν ήξερε και γι αυτο δεν εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα. 

Η δεύτερη ένσταση που κατατέθηκε από συνηγόρους ορισμένων εκ των κατηγορουμένων, αφορούσε την αποβολή της πολιτικής αγωγής. Οι συνήγοροι υπεράσπισης εξέθεσαν διεξοδικά τους ισχυρισμούς του κάθε κατηγορουμένου. 

Τραγικές φιγούρες οι γονείς τα αδέλφια και η θεία του άτυχου Μπακαρί οι οποίοι ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως ήρθαν στην Ελλάδα για τη δίκη των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του παιδιού τους. Στο πλευρό τους ήταν η γενική πρόξενος των ΗΠΑ. Οι γονείς του 22χρονου από την πρώτη στιγμή δηλώνουν πως θέλουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για την ψυχή τους παιδιού τους. «Ζητάμε δίκαιη δίκη και αυστηρές ποινές που θα μας δικαιώσουν» ήταν τα λόγια τους λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη την περασμένη Παρασκευή. 

Σύμφωνα με το Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ζακύνθου εννέα άτομα παραπέμπονται να δικαστούν και οι κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί επισύρουν βαριές ποινές. 

Στο Βούλευμα περιγράφεται ο θάνατος του 23χρονου και γίνεται αναφορά σε έναν ακόμα δράστη, που χαρακτηρίζεται ως «άγνωστος κατά την κύρια ανάκριση». 

Έξι από τους εννέα ζητείται να δικαστούν για το αδίκημα «της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία», ένας για «άμεση συνέργεια στην ως άνω πράξη κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» και δύο για «απόπειρα ανθρωποκτονίας από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση». 

Οι δυο τελευταίοι αντέδρασαν με έφεση κατά του βουλεύματος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κατηγορηθούν μόνο για σωματική βλάβη, ενώ παράλληλα ζήτησαν την ακύρωση του, γιατί δεν είχε μεταφραστεί στα Σερβικά. Τα δύο αιτήματά τους απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών Πατρών.

“Στο δικαστήριο θα αναδειχτεί αληθώς το περιστατικό από την αρχή μέχρι και το τέλος , και θεωρούμε ότι και η διαδικασία θα δείξει ότι δε ήταν καθόλου υπαίτιος για τον θάνατο του Αμερικανού υπηκόου ο εντολέας μου”, δήλωσε μετά την πρώτη ημέρα της δίκης ο κ. Δημήτρης Γκαβίλας δικηγόρος υπεράσπισης του έλληνα κατηγορούμενου.

Από τη μεριά του ο δικηγόρος Αγαμέμνων Τάτσης πρόσθεσε πως “μια πολύ δύσκολη δίκη ξεκίνησε με πολλούς κατηγορούμενους με πάρα πολλούς μάρτυρες, θέλοντας να κρίνει η Ελληνική δικαιοσύνη ποιοι τελικά ευθύνονται για την απώλεια της ζωής ενός νέου παιδιού στην Ζάκυνθο. Πολλά κρίσιμα νομικά ζητήματα θα διαλευκανθούν από αυτή την δίκη και κυρίως η προσπάθεια από όλες τις πλευρές θα είναι να αποδοθούν οι ευθύνες, ακριβώς και στο μέτρο που πρέπει”.Πρόκειται για μια δίκη των ιατροδικαστών, δηλώνουν οι γνωστοί ποινικολόγοι Αλέξης Κούγιας και Πέτρος Μαντούβαλος, που έφθασαν στην αχαική πρωτεύουσα ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καθώς κάθε πλευρά δίνει διαφορετικές αναγνώσεις στην έκθεση για τα αίτια θανάτου του Μπακαρί.

“Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως δικηγόροι επειδή όλοι παραπέμπονται σαν να διέπραξαν την ανθρωποκτονία ο κάθε ένας ξεχωριστά να βοηθήσουμε το δικαστήριο να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο και να βρει ποιος πραγματικά έκανε τι” μάς δήλωσε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

“Το πρώτο γεγονός είναι ότι δεν έπρεπε να χαθεί ένας νέος άνθρωπος κάτω από συνθήκες διακοπών και καλοκαιριού, και τα δεύτερο είναι ότι υπάρχουν σοβαρότατες ατέλειες για αυτή την δικογραφία σε ότι αφορά την ανάλυση του βίντεο και την προηγούμενη συμπεριφορά του θύματος”, αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος.

Ένα τεράστιο γιατί, που παραμένει αναπάντητο, βαραίνει εδώ και 14 μήνες τους 2 γονείς του 22χρονου Μπακαρί. Γιατί έχασαν το παιδί τους, ενώ έκανε διακοπές, για μια σέλφι φωτογραφία; Οι ίδιοι έφθασαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από εράνους στη χώρα τους. Παρόλα αυτά δε ζητούν καμία οικονομική αποζημίωση. Το μόνο που θέλουν είναι να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται που δε θα ξαναδούν το παιδί τους.
“Το δικαστήριο απέρριψε τις προηγούμενες ενστάσεις των δικηγόρων της υπεράσπισης, και πλέον συνεχίζουμε την διαδικασία ελπίζουμε με ταχύτερους ρυθμούς ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο που ολοκληρώνεται το δεκαοκτάμηνο” δηλώνει ο δικηγόρος της οικογένειας Γιώργος Αλέκου, ενώ ο συνάδελφός του Jonathan Abady πρόσθεσε “σε μια πολιτισμένη κοινωνία άνθρωποι που διαπράττουν ποινικά αδικήματα πρέπει να ελέγχονται βάση του νόμου. Οι γονείς είναι συντετριμμένοι ειδικά όταν επαναφέρουν στην μνήμη τους το γεγονός, καταλαβαίνεται ότι είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για να την διαχειριστούν”.

Η μητέρα του Μπακαρί Τζίλ Χέντερσον στη σελίδα της στο facebook ζητά από τους διαδικτυακούς της φίλους τις 21 ημέρες που θα βρίσκονται στην Ελλάδα για τη δίκη να προσεύχονται και να δημοσιεύουν στο facebook τις προσευχές τους.