Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση - Στο επίκεντρο τα δημοσιονομικά



Ξεκινούν αύριο οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση.

Πρόκειται για την πρώτη φάση των συζητήσεων οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και το τέλος της εβδομάδος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην αυριανές δύο διαδοχικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη στο επίκεντρο θα βρεθούν δημοσιονομικά θέματα.

Συγκεκριμένα, στις 15:00 θα γίνει επισκόπηση/προοπτική 2017 & 2018, ενώ στις 17:30 θα συζητηθεί η διαχείριση.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της βδομάδας, ενώ αν όλα πάνε καλά θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ σε κάθε περίπτωση θέλουν το θέμα να έχει τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την προετοιμασία της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου – μαζί και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου 2018.

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για το ταχύτατο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς ζήτησε τη Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.