Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ξεκινάει η Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή



Αυτό έγινε γνωστό από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής με την σχετική πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Ειδικότερα στο τέλος Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής Αναθεώρησης όπου θα γίνει η συζήτηση και τελική διαμόρφωση των 43 συνολικά άρθρων που έχουν περάσει από την προηγούμενη Βουλή για αναθεώρηση.

Από αυτά, τα 33 άρθρα έχουν κριθεί από την προτείνουσα Βουλή ως αναθεωρητέα και για αναθεωρηθούν απαιτούνται να λάβουν από την παρούσα Ολομέλεια 180 θετικές ψήφους ενώ τα υπόλοιπα, ουσιαστικά 6 προς αναθεώρηση άρθρα, θα χρειαστούν 151 ψήφους.

Υπάρχουν βέβαια και 10 ακόμα άρθρα που μπαίνουν στην διαδικασία της αναθεώρησης, όμως αυτά δεν μπαίνουν για να αλλάξουν αλλά για να καταργηθούν και σε αυτό υπάρχει διακομματική συμφωνία από την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής.

Η πολιτική μάχη πάντως που θα αναζωπυρώσει με τις εργασίες της Επιτροπής είναι εάν και σε ποια κατεύθυνση θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για κάθε αναθεωρητέα διάταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αλλάξει η κατεύθυνση από αυτή που τέθηκε κατά την προηγούμενη πρόταση, η ΝΔ υποστηρίζει ότι η προηγούμενη Βουλή ήταν προτείνουσα, αυτή αναθεωρεί και αυτή καθορίζει την τελική διατύπωση του κάθε άρθρου.