Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βορίδης: Η Πολιτεία σταθερός αρωγός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης



Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης συμμετείχε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στο φόρουμ που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Βορίδης εξήρε τον ρόλο του ΣΠΑΥ στην προστασία του κρίσιμου αυτού «πνεύμονα» πρασίνου της Αττικής και επεσήμανε τη σημαντική συνδρομή που παρείχε η Πολιτεία προς τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους υπέρ της διατήρησης και διαφύλαξης της φυσικής κληρονομιάς του τόπου.
Παράλληλα, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες καταστροφές στον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας σφυρηλάτησαν την πολιτική της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση της άμεσης αντιμετώπισης αντίστοιχων κρίσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Βορίδης ανέφερε τους τρεις άξονες στους οποίους εδράζεται η κυβερνητική στρατηγική για την απάμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής:
Την ίδρυση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη το οποίο εργάζεται υπέρ της συγκρότησης ενός κεντρικού συντονιστικού πυρήνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Την οικοδόμηση ενός ισχυρού μηχανισμού στήριξης της κοινωνίας μέσω της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανόρθωση τυχόν ζημιών που έχουν προκληθεί μέσα από μία ακέραια διαδικασία.
Την εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ταυτόχρονη παροχή από μέρους της Πολιτείας σημαντικών οικονομικών ενισχύσεων προκειμένου οι ΟΤΑ να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα κρίσιμα έργα πρόληψης και αποκατάστασης.
Τέλος, ο κ. Βορίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει τις σχέσεις του Κράτους με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και του Εθελοντισμού θα συνδράμει αποφασιστικά στη λειτουργία και των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του Περιβάλλοντος και θα αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.