Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Βίτσας: Παράνομο να επιστρέψει η ΠΓΔΜ τους πρόσφυγες στην Ελλάδα



«Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση τη συνθήκη της Γενεύης» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν επιβεβαίωσε τηλεγράφημα του Reuters ότι έχουν επιστρέψει οι εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν την Δευτέρα στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι περίπου 1.500 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω».

Ωστόσο, αστυνομικές πηγές στα σύνορα της Ελλάδας διαψεύδουν πληροφορίες ότι επαναπροωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων.

Ο κ. Βίτσας απάντησε και στις κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ότι η Αθήνα βρίσκεται πίσω από την είσοδο των προσφύγων στη χώρα του, δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε εσωτερική πολιτική μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, και δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική μέσω Twitter... Δηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα σε τίποτα δεν ωφελούν».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το πρόβλημα στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερο, και στο εσωτερικό, και στο εξωτερικό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. «Θέλουμε μια Τουρκία συνεργάσιμη, δεν είναι δική μας επιλογή αν θα είναι» ανέφερε ο κ. Βίτσας.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «μια καλή συμφωνία είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία».