Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 -

Βίτσας: «Μιλάνε όλοι μιλάει και ο Σημίτης που το υπουργικό του συμβούλιο είναι φυλακή»


Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας παίρνοντας την σκυτάλη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον Κώστα Σημίτη είπε πως «τα 320 δισ.ευρώ δεν παρήχθησαν από τον ουρανό αλλά από ένα σύστημα διαφθοράς, μιλάει ο κύριος Σημίτης που οι μισοί του υπουργοί είναι φυλακή ή κρατούμενοι» αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην πρωθπουργού ότι «το Grexit που πλανάται πάνω από την κοινωνία».
 
“Τα 320 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος δεν παρήχθησαν από τον ουρανό αλλά παρήχθησαν από ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, το οποίο έχει τρία πράγματα, υπόγειες κινήσεις, νομοθετικές παρεμβάσεις και πρόσωπα.
 
Αν αυτό το σύστημα δεν σπάσει και στα τρία του επίπεδα, το να φτιάχνουμε ένα καινούργιο σύστημα, θα είναι μια συνεχής σύγκρουση η οποία δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αυτή η διαδικασία κάθαρσης είναι αναπτυξιακή διαδικασία και δεν έχει να κάνει με τακτικές. Αν έρθει η ΝΔ και έχει να πει κάτι και για τη δική μας περίοδο να βγει και να το πει και όχι λόγια.
 
Εδώ βγαίνουν και μιλάνε πρώην πρωθυπουργοί, που το μισό τους υπουργικό συμβούλιο είναι είτε στη φυλακή ή είναι κατηγορούμενοι, εννοώ τον κύριο Σημίτη. Δεν τον ενοχλεί το γεγονός αυτό; Δεν πρέπει να μιλήσει πάνω σε αυτό; Μιλάω για την περίοδο διακυβέρνησής του, όπου έχει ευθύνη για το τι έγινε, εννοώ και τη αποβιομηχάνιση της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ και την ευρωζώνη. Εννοώ την πολιτική του και όχι σε προσωπικό επίπεδο”. 
 
Για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με το προσφυγικό ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας δήλωσε:
 
Τα έχουμε ξανακούσει και έχουμε πει, μη μπερδεύετε το προσφυγικό και τη διαχείρισή του με τα προβλήματα που έχετε μέσα στη χώρα σας ή σε αντιπαράθεση με άλλα ζητήματα που αφορούν άλλες χώρες. Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα ανθρωπιστικό που ρυθμίζεται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τη Συνθήκη της Γενεύης και το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης.
 
Ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το προσφυγικό και οι προσφυγικές ροές δεν είναι όπλο στα χέρια του καθενός, είτε της Τουρκίας, είτε οποιουδήποτε άλλου. Όταν κάποιος τα μεταχειρίζεται ως όπλο, ακόμα και στη ρητορική του, κάνει πολύ άσχημα και όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για άλλο πράγμα.
 
Τέτοιου είδους απειλές δεν πρέπει να εκστομίζονται ακόμα και όταν έχεις μπροστά σου δημοψήφισμα, όταν έχεις μπροστά σου εκλογές και θέλεις κάτι να πετύχεις. Συγχρόνως υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα που αφορά τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή πρέπει να νιώσουν ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα της Ελλάδας και πρέπει να υπάρξει μια ενιαία στάση αντιμετώπισης του προσφυγικού.
 
Δεν το κάνουν πάντα, δεν το κάνουν παντού και με την πληρότητα την οποία πρέπει. Η Ελλάδα έχει σώσει την τιμή και την ανθρωπιά όλου του κόσμου και αυτό είναι παραδεκτό απ’ όλους.
 
Αναφερόμενος στην υπόθεση με τα παγιδευμένα δέματα ο κ.Βίτσας είπε:
 
Το γεγονός ότι το θέμα αυτό γίνεται  ζήτημα εσωτερικής αντιπαράθεσης, νομίζω ότι είναι φαινόμενο των καιρών, όπου η αντιπολιτευτική διάθεση μπορεί να φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα. Είδα τον εκπρόσωπο της ΝΔ να λέει απίθανα πράγματα.
 
Ξεχνάμε ότι ένα δέμα μπορεί να έφυγε από την Ελλάδα και να μην ανιχνεύτηκε αλλά συγχρόνως μπαίνει στη Γερμανία και δεν ανιχνεύεται. Αν έρθει κάποιο δέμα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα ή σε άλλα υπουργεία και εκεί θα πρέπει να ανιχνευτεί.
 
Άρα πέφτουμε στον παιχνίδι εκείνων των κύκλων, που ως υπολείμματα τρομοκρατικών ομάδων, θέλουν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς, είναι να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο, να δούμε όπως είπε και ο Νίκος Τόσκας: τι κενά παρουσιάζονται, αν παρουσιάζονται, άλλωστε τα μηχανήματα που έχουμε είναι τελευταίας τεχνολογίας.
 
Αν υπάρχει ζήτημα ανθρώπινου παράγοντα ή αν υπάρχει ζήτημα τεχνολογικού παράγοντα να το λύσουμε. Αν έφθανε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα δέμα με αποστολέα τον κύριο Σόιμπλε τα παιδιά που θα ήταν στη φρουρά θα ψιλαζόντουσαν κάτι.