Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τσίπρας: Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο



Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει θα οδηγηθεί σε υπαρξιακή κρίση και αδιέξοδο δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τo τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει όραμα και να εμπνεύσει τους πολίτες.

Για πρώτη φορά στα κοινά συμπεράσματα γίνεται αναφορά στην κοινωνική ατζέντα και αναφορά στη παρέμβαση Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε για ανεργία ανισότητες και κοινωνική συνοχή, είπε ο πρωθυπουργός .

Αν δεν ξανααγκαλασιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση, τόνισε και πρόσθεσε: πρέπει να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ευρώπη γιατί η ζωή τους χειροτέρευσε. "Οι ανισότητες μεγαλώνουν, αν δεν είναι άνεργοι είναι επισφαλώς εργαζόμενοι, επεσήμανε και σημείωσε πως θα πρέπει "να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία".

"Καλοί οι κανόνες, αλλά πρέπει να υπάρχουν και εξαιρέσεις", είπε ο Αλέξης Τσίπρας και δήλωσε ότι τα εργαλεία για την ανάπτυξη θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα, με προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση. 
"Αν δεν αγκαλιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης, δεν θα ξεφύγουμε από την κρίση" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: "Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει".