Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τσίπρας: «Δε νομίζω ότι θα γίνει έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα»



Δεν θα πάμε σε Συμβούλιο Κορυφής για το ελληνικό πρόγραμμα, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στο δείπνο που του παραθέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ για το εάν θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε : «Νομίζω πως όχι»

Η δήλωση αυτή αποτελεί ουσιαστικά αναδίπλωση από τη θέση που ο ίδιος είχε διατυπώσει λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Εκεί, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης (Eurosummit) αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα με την αξιολόγηση. Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί στον Ντόναλντ Τουσκ και η ανακοίνωση έγινε στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, «οι πληροφορίες από χθες το βράδυ (σ.σ. τη συνεδρίαση του Brussels Group) είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία ωστόσο είχα την υποχρέωση να θέσω στον πρόεδρο τις ανησυχίες μου ότι αν παρά τις προβλέψεις δεν επιτευχθεί λύση την Παρασκευή στο πλαίσιο του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου του Eurogroup θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο».

Τι είχε πει το μεσημέρι

Στην κοινή συνέντευξη με τον κ.Τουσκ, ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει επίσης ότι «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουμε σε έκτακτη σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ» . 

Μιλώντας σε δραματικούς τόνους ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μιλάμε για την τύχη ενός ολόκληρου λαού, δεν μπορεί να παίζουμε τις κουμπάρες με το θέμα αυτό».

«Έχουμε βρεθεί εδώ και πολύ καιρό σε ένα πλαίσιο συμφωνίας που δεν μπορεί κάθε φορά στο "παρά 5΄" να παραβιάζεται. Δεν μπορεί κάθε φορά κάποιοι να μετακινούν το στόχο λίγο παραπέρα. Εδώ δεν μπορεί να παίζουμε τις κουμπάρες, αυτό το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει γιατί μιλάμε για την τύχη ενός ολόκληρου λαού. Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βγάλει απόφαση να υπάρχουν πρωτοβουλίες σε υψηλότερο επίπεδο αν και δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί γιατί πιστεύω ότι θα έχουμε απόφαση την Παρασκευή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι ευθύνονται για τις καθυστερήσεις ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιοι έχουν τις παράλογες απαιτήσεις. Τις έθεταν και πριν από 1,5 χρόνο πιστεύοντας ότι δεν θα ανακάμψουμε. Όταν είδαν ότι πιάνουμε τους στόχους και το επιχείρημά τους καταρρίπτεται, έθεσαν στο τραπέζι το επιχείρημα των ποιοτικών μεταρρυθμίσεων. Βρήκαμε λοιπόν ένα συμβιβαστικό πλαίσιο για ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων μετά το 2018 και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί. Η ώρα να τελειώσει αυτό το παιχνίδι είναι τώρα. Δεν μπορεί να θέτουμε σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία».

Πρόσθεσε, δε, ότι χωρίς να τους κατονομάζει ότι «είχα αυτό το διάστημα επικοινωνίες με ηγέτες που συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε διακινδύνευση η ενότητα της Ευρώπης και πρέπει να βρεθεί λύση».

Στον πρόλογό του για την πρόταση σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα έχει φέρει οικονομικά αποτελέσματα που εκπλήσσουν φίλους και εχθρούς.

«Ενώ το 2015 ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% καταφέραμε να καταγράψουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%. Το 2016 τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από εντυπωσιακά παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ως συνήθως του ΔΝΤ και την αβεβαιότητα που προκάλεσε με τις παράλογες απαιτήσεις του κλείνει με εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ενώ ο στόχος ήταν για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το έτος αναμένεται να κλείσει με πλεόνασμα πολύ πάνω του 3%. Ήδη έχουμε πιάσει από το 2016 το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που το πρόγραμμα θέτει για το 2018, το 3,5%. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια υπάρχουν προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Η οικονομία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα αλλά και τα καταστροφολογικά σενάρια για Grexit που κάποιοι επιθυμούσαν το 2016 και δεν δίσταζαν να το δηλώνουν».

«Παρά το ότι αυτό το πολιτικό σχέδιο ηττήθηκε οριστικά το 2015 και παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ορισμένοι εκ των πιστωτών εμφανίζονται αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις για το κλείσιμο της α' αξιολόγησης σήμερα επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική της κωλυσιεργίας. Η β΄ αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το Δεκέμβριο. Με δική τους ευθύνη απαράδεκτη τίθεται σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωσε.

Τουσκ: Κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι «κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα, θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Οι προθέσεις μας είναι μόνο καλές και είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα μέτρα, πολλές φορές επώδυνα, είναι εδώ για να βοηθήσουν την Ελλάδα στο μέλλον».

Επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της χώρας του, της Πολωνίας, «που κάναμε πολλές δραματικές θυσίες και στο τέλος αυτό δουλεύει. Είμαστε βέβαιοι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι εκεί για να μας βοηθήσουν και όχι να μας τιμωρήσουν».

«Περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή αλλά νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία αυτή» είπε για δεύτερη φορά μετά τα όσα είπε στο διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα πριν τη συνάντησή τους.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση έκτακτου Eurosummit σε περίπτωση που δεν υπάρξει απόφαση στο Eurogroup της Μάλτας είπε ότι «δεν θέλω να κάνω υποθέσεις, δεν θέλω να σχολιάσω επί αρνητικών σεναρίων, είναι πολύ εύκολο να χαλάσει αυτή η δουλειά με αρνητικά σενάρια. Εγώ θα κάνω το καθήκον μου, ξέρω τι εργαλεία έχω στη διάθεση μου».

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι «η τεράστια προσπάθεια από τους Ελληνες και η βοήθεια από Ευρώπη αποτελούν τα καλύτερα παραδείγματα αποφασιστικότητας. Κάθε μέρα είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, χθες επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα, ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία την Παρασκευή. Η ευθύνη επίτευξης συμφωνίας αφορά όλους όσοι συμμετέχουμε στη διαδικασία».