Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 -

Τσίπρας: Αντί για νέα μέτρα το 2018, θα δώσουμε στο τέλος του 2017 κοινωνικό μέρισμαΣτη σκιά της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα τονίζοντας πως: «Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό δημιούργησε μια μεγάλη εστία ρύπανσης».

Μάλιστα κάλεσε τους υπουργούς να μην παρασύρονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, να μην παρασυρόμαστε. Να μιλάμε για την ουσία του προβλήματος και να πάρουμε μέτρα. Το θέμα δεν εξαντλείται ότι θα φύγουν οι κάμερες από τις ακτές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό, που ναυάγησε κάτω από συνθήκες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης δημιούργησε αίσθημα ανησυχίας», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι: «Η ουσία με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε είναι οι τομές στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης, ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας.

Η απορρύπανση δεν είναι κάτι που πρέπει να το εξαντλήσουμε στις προσπάθειες που γίνονται αυτή την ώρα. Απορρύπανση χρειάζεται το σύστημα ελέγχου της μεταφοράς καυσίμων στη θάλασσα».

«Αντί για νέα μέτρα το 2018, θα φέρουμε στο τέλος του 2017 κοινωνικό μέρισμα»

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε ότι η χώρα βαδίζει προς το τέλος μια δύσκολης περιόδου.

«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι απλά ημερολογιακό ορόσημο, είναι μια διαδικασία», είπε και συνέχισε: «Είμαστε και φέτος πάνω από τους στόχους και θα διανείμουμε μέρισμα. Έκπληξη αποτελεί και η απόδοση του ΕΦΚΑ. Αντί για νέα μέτρα το 2018, θα φέρουμε στο τέλος του 2017 κοινωνικό μέρισμα».

Επιτέθηκε στα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση λέγοντας: «Η προπαγάνδα γυρνάει μπούμερανγκ και στο τέλος της ημέρας γυρνάει υπέρ μας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το θετικό μομέντουμ για τις επενδύσεις στη χώρα. Δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως άλλοι».

«Δεν γίναμε επαίτες των ισχυρών, δημιουργήσαμε την εικόνα μιας χώρας που δεσμεύεται σε στόχους και τους πετυχαίνει», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στη ΝΔ λέγοντας: «Όσο η κρίση περνάει, οι μάσκες πέφτουν και αρχίσουν και ξεκαθαρίζουν τα ιδεολογικά πρόσημα. Είναι βαθιά ιδεολογική μας αντίθεση η θεωρία περί φυσικής κοινωνικής ανισότητας. Παλεύουμε ενάντια στις ανισότητες».

Δείτε σε απευθείας μετάδοση από τη δημόσια τηλεόραση την εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.

«Υλοποίηση της πλειονότητας των προαπαιτούμενων έως τον Νοέμβριο»
 
Να έχει υλοποιηθεί η μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων της γ' αξιολόγησης έως τον Νοέμβριο, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου, όπως τόνισε, να μην υπάρχει καμία αφορμή, κανένα πατήμα σε όποιον, πιθανόν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, θέλει να δει τη διαδικασία να καθυστερεί.
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει σταδιακά, πέρα από το επίπεδο των δεικτών που έχουν τη σημασία τους, την πραγματική εικόνα σε επίπεδο κοινωνίας.
 
«Και για να επιταχύνουμε αυτή την αλλαγή, πρέπει να αποφύγουμε τους παράγοντες εκείνους που την καθυστερούν ή την υπονομεύουν», είπε, σημειώνοντας ότι τα πραγματικά επίδικα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται στο επίπεδο της ενίσχυσης των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων και όχι περαιτέρω έντασης των δημοσιονομικών περιορισμών.
 
Σε αυτό το σημείο, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει από την πλευρά της κυβέρνησης να επιδειχθεί αποφασιστικότητα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση.
 
«Είναι σαφές, ότι η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε ότι «η εξέλιξη αυτή δεν αρέσει σε ορισμένους», γιατί δεν συνάδει με τις πολιτικές τους επιδιώξεις, το σχέδιο και την ιδεολογία τους.
 
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σχέδιο και την ιδεολογία «ενός οπισθοδρομικού μπλοκ που στήριζε και συμμετείχε στις κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014, αλλά έκρυβε το αντικοινωνικό του μένος, πίσω από τους δανειστές».
 
«Όμως όσο η κρίση περνάει οι μάσκες πέφτουν» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων, αποτελούν και επίσημα το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ και ότι πάντα αυτό ήταν το πολιτικό της πρόγραμμα.
 
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τώρα που βαδίζουμε στο τέλος της περιόδου των μνημονίων «ο εκλεκτός αυτού του μπλοκ της συντήρησης, ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής, υποσχόμενος ένα πρόγραμμα "ελληνικής ιδιοκτησίας"», το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «συρραφή δήθεν μεταρρυθμίσεων» που, όπως σημείωσε, κατά καιρούς έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους πλέον ακραίους κύκλους εκ των δανειστών.
 
«Η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου»
 
Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το συγκάλεσε για να συζητηθούν μια σειρά από θέματα, «δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με ιστορικά χαρακτηριστικά και απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση».
 
Γιατί, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 και θα κλείσει σε ένα χρόνο από τώρα, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
 
Το τέλος της περιόδου αυτής είναι αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας, επίμονης διαπραγμάτευσης, με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, τόνισε ο ίδιος, αλλά και «το αποτέλεσμα της εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες στις κάλπες του 2015».
 
Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι απλά ένα ημερολογιακό ορόσημο, αλλά μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία στη δυναμική ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση της παραγωγής, την ανάκτηση της εργασίας και τη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά και πως η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
 
Περιγράφοντας την εικόνα της οικονομίας και των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό το θετικό momentum που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία».
 
«Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε κάτι τέτοιο, διότι δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη» είπε, ο ίδιος, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε για το χρέος και πήρε μια λύση που διασφαλίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
 
Απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε:
 
«Δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι που τώρα έχουν και το θράσος να πουλάνε στο λαό υποσχέσεις για μείωσή τους».
 
Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα: «Γιατί αλήθεια δεν το έκαναν, όταν ήταν στη διακυβέρνηση;».