Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 -
Μερική συννεφιά

6 °C

Σήμερα, 19. Ιανουαρίου 2022

Τρία αεροπλάνα στη Σκιάθο παραλαμβάνουν 550-600 Βρετανούς που ξέμειναν λόγω Thomas CookΤρία αεροσκάφη για να παραλάβουν τους πρώτους 550-600 Βρετανούς τουρίστες που εγκλωβίστηκαν στο νησί με την κατάρρευση της Thomas Cook, ώστε να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να καταφθάσουν την Τετάρτη στη Σκιάθο.

Τα αεροσκάφη θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από τον επικεφαλής της FRAPORT στη Σκιάθο, Στέφανο Λαμπρόπουλο. Άλλωστε, από το πρωί της Δευτέρας, στη Σκιάθο έχουν καταφθάσει δύο διπλωματικοί υπάλληλοι της βρετανικής πρεσβείας για να καταγράψουν και να συντονίσουν την κατάσταση μετά την κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού, Thomas Cook.

 

Νέες πτήσεις για «εγλωβισμένους» της Thomas Cook την Παρασκευή

Oι επόμενες πτήσεις αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή με επιπλέον τέσσερα αεροσκάφη από τη Μεγάλη Βρετανία για τη μεταφορά άλλων 750-800 Άγγλων τουριστών και την Κυριακή ακόμη δύο ή τρία αεροπλάνα για τη μεταφορά επιπλέον περίπου 500 ατόμων με προορισμό αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Σκιάθος είναι ένα από τα μέρη της Ελλάδας όπου παραμένουν τουρίστες «ξεκρέμαστοι» μετά την κατάρρευση της Thomas Cook.

Οι ξενοδόχοι της Σκιάθου, οι οποιοι εξακολουθούν να φιλοξενούν τους πελάτες της Thomas Cook, μιλούν μεν για πιθανότητα περιορισμού των πολύ μεγάλων απωλειών, αλλά ο προβληματισμός τους είναι έντονος για τα μεγάλα πακέτα των συμφωνιών που είχαν ήδη υπογραφεί για την επόμενη τουριστική περίοδο του 2020.

Όπως εξηγούν, θα υπάρξουν πολύ σημαντικές απώλειες σε αεροπορικές θέσεις – εκτιμούν σε πάνω από 80.000 για τη Σκιάθο), κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά τις πληρότητες των ξενοδοχείων, αλλά και τη διακίνηση χρημάτων στην αγορά των νησιών κατά την τουριστική περίοδο του 2020.

 

Σε ποιο ύψος υπολογίζονται οι ζημιές από την κατάρρευση της Thomas Cook

Όσον αφορά τη φετινή τουριστική περίοδο, επιχειρηματίες με μεγάλα ξενοδοχεία στο νησί, όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμούν ότι πιθανόν να μετριάσουν κατά το ήμισυ τις οικονομικές ζημίες από την χρεωκοπία της Thomas Cook, αν τελικά αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες και συνεχίσουν να λειτουργούν οι θυγατρικές της βρετανικής εταιρείας σε άλλες χώρες και αφού, βεβαίως, διατηρήσουν το πελατολόγιό τους.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επικοινώνησε με πολλούς επιχειρηματίες-ξενοδόχους των νησιών, όπως και με την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου, και διαμήνυσε ότι θα συμπαρασταθεί και η Περιφέρεια θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην άμβλυνση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Τους ενημέρωσε, δε, ότι η Περιφέρεια θα προωθηθεί τη συμμετοχή σε περισσότερες Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού για την προβολή των Σποράδων, ώστε, σταδιακά, «το κενό της Thomas Cook να αναπληρωθεί από άλλους τουριστικούς οργανισμούς και από άλλες χώρες, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει ηχηρή παρουσία στις Σποράδες».