Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Τραγικό: Τούρκοι έθαψαν Ελληνοκύπριους ζωντανούς το 1974 σύμφωνα με μαρτυρία



Την ιστορία των Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων που είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κερύνειας με τελικό προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας κατά την εισβολή του 1974 και εκεί φέρονται να θάφτηκαν ζωντανοί, δημοσίευσε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα».

«Και αυτούς να τους μεταφέρουμε στα Άδανα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στους άλλους. Τους άλλους τους μεταφέραμε, τους δέσαμε τα χέρια και τα πόδια και ζωντανούς τους θάψαμε κοντά σε έναν ποταμό εκεί...

Δεν ξοδέψαμε καμία σφαίρα. Επειδή τους θάψαμε στην όχθη, το ποτάμι με το πέρασμα του χρόνου θα τους σκεπάσει και θα τους παρασύρει.

Δεν θα μπορούν να βρουν τα ίχνη τους», περιέγραψε πολίτης που βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν και μετέφερε τον διάλογο δύο Τούρκων στρατιωτών.

Ο αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ ήταν το 1974, περίπου 17 χρονών και ο στρατός του είχε αναθέσει, μαζί με άλλους, να ρίξουν μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας για την πρόσβαση εκεί.

Εκεί,σύμφωνα με την μαρτυρία, έφερναν τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους στη σειρά. Εκεί, άκουσε και τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτών του τουρκικού στρατού.

Στο άρθρο του Σενέρ Λεβέντ, αναφλερεται ακόμα ότι στο κήπο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος και διερευνάται ο ισχυρισμός ότι ο τάφος αυτός μετακινήθηκε.

Ο δημοσιογράφος γράφει ότι σε εκείνον τον μαζικό τάφο ήταν θαμμένοι οι Ελληνοκύπριοι που είχαν δολοφονηθεί από τα γύρω χωριά.

Μετά την ίδρυση της επιτροπής αγνοουμένων στις αρχές του 1990, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία θέλησε να εξαφανίσει τους ομαδικούς τάφους στην Κύπρο.

Και γι` αυτό έστειλε σε ειδική αποστολή κάποιους στο νησί, οι οποίοι είχαν γυρίσει πόρτα πόρτα σε αυτούς που ήξεραν πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Κουτλού Ανταλί, ο οποίος στη συνέχεια δολοφονήθηκε.