Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 -
Μέτριο

18 °C

Σήμερα, 23. Σεπτεμβρίου 2021

Τραγικό! Έστειλαν τραυματισμένο παιδάκι από την Ακράτα στο Αίγιο και μετά Πάτρα λόγω έλλειψης αξονικών τομογράφων!Ο Γολγοθάς ενός τραυματισμένου παιδιού στην περιοχή της Ακράτας, στην Πελοπόννησο, όπως τον καταγράφει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τις ελλείψεις αξονικών τομογράφων στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, την περασμένη εβδομάδα ένα μικρό παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι στην Ακράτα και διακομίστηκε στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο του Αιγίου καθώς έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε αξονική τομογραφία.

Ωστόσο, ο μικρός ασθενής και η οικογένειά του βρέθηκαν αντιμέτωποι με την σκληρή υγειονομική πραγματικότητα: ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Αιγίου ήταν εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης. Ως εκ τούτου το νοσοκομείο Αιγίου δεν μπορούσε να περιθάλψει το παιδί. Από εκεί διακομίστηκε στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο (Παίδων) της Πάτρας. Ωστόσο και σε εκείνο το νοσοκομείο ο αξονικός τομογράφος ήταν εκτός λειτουργίας.

Η ταλαιπωρία του μικρού ασθενή – με ό,τι κινδύνους εγκυμονούσε αυτή η κατάσταση για την υγεία του- συνεχίστηκε, όπως αναφέρει το Protothema, με διακομιδή στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών. Το νοσηλευτικό ίδρυμα διέθετε μεν μηχάνημα αξονικού τομογράφου και διενεργήθηκε στο παιδί αξονική τομογραφία, όμως δεν υπήρχε Νευροχειρουργός γιατρός (υπηρετεί μόνο ένας στο Νοσοκομείο). Ακολούθησε νέα και τελική διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

«Πώς είναι δυνατόν ένα παιδάκι με χτυπήματα στο κεφάλι να γυρνάει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο; Κι ενώ είναι γνωστό πως εάν δεν γίνει έγκαιρα η διάγνωση των έκτακτων περιστατικών, δυσχεραίνει κατά πολύ η αποκατάσταση της υγείας τους;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, προσθέτοντας πως σε τουλάχιστον 50 νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχει ένα από τα βασικότερα ιατρικά μηχανήματα που είναι ο αξονικός τομογράφος.

«Κατά τα άλλα η Κυβέρνηση συγκεντρώνει Πρωτογενή Πλεονάσματα» σχολιάζει με νόημα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. 

Εμπλοκή στις διακομιδές του ΕΚΑΒ στο Κιλκίς

Διαχειριστική ανεπάρκεια σε ό,τι αφορά τις δευτερογενείς διακομιδές του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Κιλκίς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο του Κιλκίς και δεν είναι σε θέση να πάνε σπίτι τους με ιδιωτικό μέσο, δεν έχουν χρήματα να απευθυνθούν σε ιδιωτικό ασθενοφόρο, περιμένουν έως και τρεις ολόκληρες ημέρες μετά το εξιτήριο στις κλινικές του Νοσοκομείου για να έρθει ασθενοφόρο να τους παραλάβει» περιγράφεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Το ζήτημα αυτό εγγράφως αναδείχθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Κιλκίς, αλλά και από το Σωματείο Εργαζομένων. Ωστόσο, αντί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, διώχθηκε πειθαρχικά συνδικαλιστικό στέλεχος του Σωματείου Εργαζομένων (Γενική Γραμματέας του Σωματείου και του Νομαρχιακού τμήματος Κιλκίς της ΑΔΕΔΥ) και τιμωρήθηκε με στέρηση μισθού 15 ημερών, παραδειγματικά κατά την ΠΟΕΔΗΝ.

Τα περιστατικά της διακομιδής με καθυστερήσεις που αναφέρει η Ομοσπονδία είναι χαρακτηριστικά.

Ασθενής 80 χρόνων με χειρουργηθέν κάταγμα ισχίου έλαβε εξιτήριο την Παρασκευή 24/08/2018 από την Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς και μεταφέρθηκε μετά από 8 ώρες με το ΕΚΑΒ στην οικία του στην πόλη του Κιλκίς.

Την ίδια ημέρα, ασθενής 74 ετών με χειρουργηθέν κάταγμα γόνατος, έλαβε εξιτήριο από την Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς και μεταφέρθηκε μετά από τρεις ημέρες με το ΕΚΑΒ στην οικία της στο χωριό Γαλλικός του Κιλκίς.

Τρεις ημέρες μετά το εξιτήριο του, την Παρασκευή 24/08/2018 από την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς, διακομίστηκε στην οικία του στο χωριό Χωρύγι του Κιλκίς ασθενής 89 ετών.

Ανάλογα περιστατικά είχαν καταγραφεί και τον περασμένο Ιούλιο. Την Τρίτη 24/07/2018 ασθενής 84 ετών με χειρουργηθέν κάταγμα ισχίου πήρε εξιτήριο από την Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς και μεταφέρθηκε μετά από 10 ώρες με το ΕΚΑΒ στην οικία του στο χωριό Γοργόπη Κιλκίς.

Ένας 85χρονος επισκέφθηκε την Τετάρτη 25/07/2018 τα ΤΕΠ στις 15:50 μ.μ, εξετάστηκε και έλαβε οδηγίες αλλά επέστρεψε με το ΕΚΑΒ στην οικία του στο χωριό Μελάνθιο του Κιλκίς στις 23:30 μ.μ., έπειτα από αναμονή 9 ωρών.