Τρίτη 30 Απριλίου 2024 -

Τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης



Τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να ενημερωθεί για τις προσπάθειες αναγέννησής του, δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε 49.000 στρέμματα.  

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την επίσκεψή του από το σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά το 2007 και είχε ενημέρωση για το έργο που επιτελείται από τον πρόεδρο του Φορέα Εθνικού Δρυμού και τον Δασάρχη. Επισκέφθηκε και το φυτώριο που υπάρχει στην περιοχή, όπου καλλιεργούνται δενδρύλλια ελάτου για τις αναδασώσεις. Σημειώνεται ότι από τα περίπου 49.000 στρέμματα που καταστράφηκαν έχουν αναδασωθεί περίπου 5.000 στρέμματα και έχουν φυτευτεί πάνω από 450.000 έλατα, μαυρόπευκα και δρύες. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 και πως χαίρεται ιδιαίτερα που διαπιστώνει ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά ως προς την αποκατάσταση της καταστροφής που συντελέστηκε. «Σχεδόν 5.000 στρέμματα έχουν αναδασωθεί και επίσης έχει ενισχυθεί σημαντικά ο συνολικός μηχανισμός προστασίας και πρόληψης απέναντι σε μελλοντικές δασικές πυρκαγιές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη στο καταφύγιο Μπάφι που έχει θέα στο σημείο που οι καμένες περιοχές του βουνού συναντούν το ζωντανό κομμάτι του δάσους, στο οποίο υπάρχουν σπάνια είδη φυτών και δεκάδες είδη ζώων και πτηνών. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής που επανδρώνουν δύο πυροφυλάκια και περιπολούν με την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής περίπου 50 άτομα.

Οι εθελοντές ενημέρωσαν τον κ. Μητσοτάκη για την εθελοντική δασοπυροφύλαξη, την δασοπυρόσβεση, την συμμετοχή τους στην αναδάσωση και την προστασία των βουνών της Αττικής, καθώς και  για την περιβαλλοντική ενημέρωση που παρέχουν σε σχολεία, συλλόγους και κοινωνικούς φορείς. Ήδη, στις αναδασώσεις που έγιναν στην Πάρνηθα, συμμετείχαν μέχρι σήμερα, πάνω από 2.500 εθελοντές.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχάρη «τη διεύθυνση αναδασώσεων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Πυροσβεστική, τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας και τους εκατοντάδες εθελοντές που συνέβαλαν σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια» και ευχαρίστησε τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, λέγοντας «ένα πολύ μεγάλο μπράβο, , σε όλους τους εθελοντές που μέρα - νύχτα και ειδικά τέτοιες μέρες που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, στελεχώνουν τα πυροφυλάκια, συνεισφέρουν το χρόνο τους προκειμένου να προστατέψουν το δάσος που έχει απομείνει και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου για το Λεκανοπέδιο».