Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

"Τις πταίει" για την πορεία του Κρατικού Προϋπολογισμού;



Απίστευτη σύγχυση για το πώς κινείται ο προϋπολογισμός του Κράτους προκαλούν τα επίσημα στοιχεία​, καθώς αλλάζουν ​από μέρα σε μέρα ​και δεν συμφωνούν ​ούτε ​μεταξύ τους​!

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ​την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, απέχουν κατά κάποια… δισεκατομμύρια από εκείνα που προβλέπει η εισηγητική έκθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα!

Η διαφορά εκτιμήσεων, βάσει νεώτερων στοιχείων για το τι πραγματικά έγινε, δεν είναι σπάνια. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά όμως που ανακύπτει, ώστε να δημιουργούνται απορίες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος θέλει να καταλάβει που βαδίζει ο κρατικός προϋπολογισμός, αν «βγαίνει» και που πάνε τα λεφτά, μάλλον θα μείνει «στο σκοτάδι» τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμα, μεχρι να βγουν τα επόμενα νέα στοιχεία.

Για παράδειγμα (ένα από τα πολλά) από τα στοιχεία εκτέλεσης που ανακοινώνονται κάθε μήνα, προκύπτει ότι ως τον Οκτώβριο είχαν πραγματοποιηθεί συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 41,497 δισ. ευρώ. Στον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται ότι έως τέλος του 2016 οι δαπάνες θα φτάσουν στα 57,767 δισ. ευρώ. Δηλαδή υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν άλλα 16,2 δισ. ευρώ μέχρι να τελειώσει η χρονιά.

Ωστόσο στο δελτίο εκτέλεσης (και μάλιστα στην στήλη «Ετήσιες εκτιμήσεις όπως αποτυπώνονται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2017») προβλέπεται ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού φέτος θα είναι μόνον 55,970 δισ. ευρώ. Υπάρχει δηλαδή απόκλιση ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τυπικά θα έπρεπε να συμπίπτουν!

Αντίστοιχα και στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, που ως τον Οκτώβριο είχαν φτάσει στα 42,809 δισ. ευρώ, στο δελτίο εκτέλεσης προβλέπεται να φτάσουν τελικά φέτος στα 52,352 δισ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό που κατέθεσε την Δευτέρα ο υπουργός κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπει να φτάσουν στα 50,477 δισ. ευρώ (-1,9 δισ. ευρώ).

Πηγή κειμένου: